Stiri

Doctorul Alan Desmond: Chiar şi cei mai nesănătoşi vegani şi vegetarieni sunt mai sănătoşi decât cei care consumă carne

7
min
11/1/2023

Doctorul a spus însă că o dietă pe bază de plante ne poate proteja de cancer, boli cardiovasculare şi diabet.

Un gastroenterolog irlandez a explicat de ce chiar şi cele mai nesănătoase diete vegane şi vegetariene au ca rezultat oameni mai sănătoşi decât dietele care conţin carne.

Dr Alan Desmond a subliniat că, în fiecare ianuarie, mulţi jurnalişti şi influenceri afirmă „în mod eronat” că o dietă fără carne creşte riscul de probleme de sănătate.

Dezbaterile au loc pe fondul campaniei „veganuarie”, care a început în Marea Britanie în 2014, pentru a-i determina pe oameni să renunţe la carne şi lactate în prima lună a fiecărui an.

Doctorul a spus însă că o dietă pe bază de plante ne poate proteja de cancer, boli cardiovasculare şi diabet.

„Dovezile ne arată că există numeroase avantaje pe care le aduce o dietă bazată pe fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, fasole, nuci și semințe. O dietă complet pe bază de plante este opusul dietei occidentale standard și poate proteja împotriva multor boli occidentale standard. Dar există avantaje pentru sănătate în a fi un vegetarian nesănătos?” a întrebat Desmond pe pagina sa de Facebook.

Desmond a citat un studiu efectuat de cercetătorii de la EPIC Oxford în 1999, care au analizat cum dieta influenţează sănătatea, cu ajutorul unui număr mare de vegetarieni.

El a spus că a numit frecvent oamenii din grup, în glumă, „cei mai nesănătoși vegani și vegetarieni din lume”.

„Dieta lor includea mai puțin de 290 de grame de fructe pe zi (echivalentul a două mere mici). Consumau o porție decentă de fibre pe zi (aproape de 30 de grame), dar mai mult de 10% din caloriile lor proveneau din grăsimi saturate, lucru care nu este ideal”, a spus doctorul.

Cu toate acestea, gastroenterologul a spus că, analizându-i pe cei din grup timp de 20 de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că şansele de a fi diagnosticaţi cu boală cardiacă ischemică, cauza numărul unu de deces în Marea Britanie, erau cu 22% mai mici în cazul veganilor şi vegetarienilor.

Au fost înregistrate şi cu 52% mai puţine cazuri de cancer pancreatic, cu 50% mai puţine cazuri de cancer hematologic precum leucemie şi cu 37% mai puţine cazuri de diabet de tip 2, în ciuda faptului că persoanele analizate nu aveau cele mai sănătoase diete vegane sau vegetariene.

„Cu toate acestea, acest grup de vegani și vegetarieni din Oxford nu a înregistrat nicio reducere a cancerului de colon, mai multe cazuri de calculi biliari și o incidență crescută a accidentului vascular cerebral hemoragic (tipul mai rar de accident vascular cerebral)”, a spus Desmond.

„Materialele apărute în presă s-au concentrat adesea pe aceste rezultate, sugerând în mod fals că renunțarea la carne și lactate crește riscul general de îmbolnăvire. Opusul este adevărat. Maximizați beneficiile pentru sănătate ale meselor prin alimente integrale şi bazate pe plante” a concluzionat el.