Stiri

2022, al doilea cel mai cald an înregistrat în Europa. Continentul nostru a suferit cea mai mare creştere

8
min
12/1/2023

„Multe ţări au raportat un impact asupra agriculturii, transportului fluvial şi managementului energiei”, potrivit unui raport pentru executivul Uniunii Europene.

Anul trecut a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată în Europa, potrivit unui raport întocmit de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) pentru Comisia Europeană.

Raportul anual, intitulat „Repere ale Climei Globale 2022”, a arătat că temperaturile ridicate de anul trecut au fost depăşite doar în 2020 cu 0,3 grade Celsius, şi nu au fost cu mult mai ridicate decât în 2019, 2015 şi 2014.

„Temperaturile în Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani și reprezintă cea mai mare rată de creștere dintre toate continentele lumii”, a avertizat documentul.

Temperaturi record înregistrate în iarna, vara şi toamna anului 2022

Astfel, în 2022, continentul European a avut cea mai călduroasă vară şi a treia cea mai călduroasă toamnă înregistrate vreodată. Temperaturile record au fost înregistrate înainte în 2021 pentru vară şi în 2020 şi 2006 pentru toamnă. Şi iarna de anul trecut a avut parte de temperaturi mai mari cu un grad Celsius faţă de medie, fiind printre cele mai calde zece ierni înregistrate vreodată.

Mai multe ţări din vestul şi sudul Europei au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din 1950 până în prezent, valurile de căldură prelungite şi intense au afectat vestul şi nordul Europei, iar căldura neobişnuită începând cu sfârşitul primăverii a adus condiţii de secetă, în special în sudul şi centrul continentului.

„Multe ţări au raportat un impact asupra agriculturii, transportului fluvial şi managementului energiei”, potrivit raportului.

Totodată, condiţiile extrem de uscate au condus la un pericol crescut de incedii de vegetaţie, fiind înregistrat un nivel neobişnuit de flăcări în sud-vestul Europei. Franţa, Spania, Germania şi Slovenia au înregistrat cele mai multe emisii cauzate de incendiile de vegetaţie vara din ultimii 20 de ani.

Mai poţi citi: Factorii care pun în pericol accesul la mâncare în Europa, dezvăluiţi într-un raport al Comisiei Europene

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a spus: „2022 a fost încă un an de extreme climatice în Europa și la nivel global. Aceste evenimente evidențiază faptul că ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii lumii noastre”.

„Evitarea celor mai grave consecințe va necesita ca societatea să reducă urgent emisiile de carbon și să se adapteze rapid la schimbarea climatului”, a adăugat Burgess.

Care este situaţia generată de schimbările climatice la nivel global

La nivel global, 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată, iar ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi, a arătat raportul.

Mai multe regiuni au înregistrat chiar cel mai călduros an în 2022, inclusiv părţi semnificative din Europa de Vest şi părţi din Asia Centrală şi China, Noua Zeelandă, Orientul Mijlociu şi nord-vestul Africii.

Mai poţi citi: Veşti bune: Stratul de ozon s-ar putea repara în următoarele decenii

Temperaturile extrem de ridicate din Pakistan şi nordul Indiei au cauzat condiţii prelungite de caniculă primăvara şi maxime record. Şi centrul şi estul Chinei au suferit de pe urma valurilor de căldură prelungite şi a secetei care a urmat pe timpul verii.

Totodată, ambele regiuni polare au avut temperaturi record în 2022.

Emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească în 2022

În acelaşi timp, emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au continuat să crească anul trecut, având o medie anuală de aproximativ 417 ppm pentru dioxid de carbon şi 1.894 ppb pentru metan.

Acestea reprezintă cele mai mari concentraţii înregistrate prin satelit, cel mai ridicat nivel de dioxid de carbon înregistrat în peste două milioane de ani şi cel mai crescut nivel de metan în mai bine de 800.000 de ani.

În unele regiuni ale Europei, incendiile de vegetaţie au adus o creştere semnificativă a GES, pentru lunile de vară atingând cote maxime din 2007 până în prezent.

Franța, Spania, Germania și Slovenia au înregistrat cele mai mari emisii de incendii de vegetaţie petrecute vara din ultimii 20 de ani, fapt ce a contribuit la degradarea calității aerului la nivel local.

Sursa foto: Flickr/ European Space Agency