Stiri

Veşti bune: Stratul de ozon s-ar putea repara în următoarele decenii

7
min
12/1/2023

Stratul de ozon este pe drumul cel bun şi s-ar putea redresa în următoarele patru decenii, potrivit Programului pentru Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP).

Stratul de ozon este pe drumul cel bun şi s-ar putea redresa în următoarele patru decenii, potrivit Programului pentru Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP).

Vestea bună se datorează eliminării globale a substanţelor chimice menţionate în Protocolul de la Montreal, care afectează negativ stratul de ozon, a anunţat miercuri secretariatul „Ozon” al UNEP.

„Acţiunea privind ozonul a creat un precedent pentru acţiunile climatice şi se preconizează că va evita încălzirea globală cu 0,5 grade Celsius până în anul 2100”, putând să se recupereze complet în timpul vieţii noastre, conform UNEP.

Protocolul vizează aproximativ 100 de substanțe cu un potențial ridicat de epuizare a stratului de ozon (ODP), inclusiv clorofluorocarburi (CFC), haloni, tetraclorură de carbon (CTC), 1,1,1-tricloretan (TCA), hidroclorofluorocarburi (HCFC), hidrobromofluorocarburi (HBFC), bromclormetan (BCM) și bromură de metil (MB), toate fiind denumite „substanțe controlate”, potrivit Agenţiei Europene de Mediu.

Stratul de ozon este un scut invizibil deasupra suprafeței Pământului, care îi protejează pe oameni şi toată viaţa de pe planetă de radiaţiile UV dăunătoare.

Însă în anii '80, oamenii de ştiinţă au descoperit o gaură dăunătoare în stratul de ozon, cauzată de substanţe chimice şi au lucrat alături de guvernele lumii pentru a controla şi elimina substanţele cu pricina.

„Şi funcţionează”, a anunţat UNEP pe 11 ianuarie 2023.  „Stratul de ozon este pe cale să revină la valorile din 1980. Recuperarea stratului de ozon este o poveste de succes pentru mediu și a contribuit la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Această poveste creează un precedent puternic pentru acțiunea climatică. Și trebuie să continuăm”, a adăugat UNEP.

Filiala britanică a organizaţiei internaţionale de mediu Greenpeace a reacţionat la veste pe pagina sa de Facebook: „Cooperarea globală cu privire la provocările de mediu funcționează”.

Sursa foto: Flickr/ Stuart Rankin