Stiri

Luna trecută, cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa

4
min
9/11/2022

Temperaturile medii au fost "cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020".

Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record, informează AFP.

Cea mai caldă lună octombrie

Temperaturile medii au fost "cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020", a precizat Copernicus într-un comunicat.

Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunţase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste temperaturile normale).

Europa se încălzește cel mai rapid

"Consecinţele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare şi avem nevoie de o acţiune ambiţioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris", a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Potrivit serviciului european, "un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest şi la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveţia şi Franţa, precum şi pentru o mare parte din Italia şi Spania".

Continentul european este cel care se încălzeşte cel mai rapid de pe Pământ, aminteşte AFP.

Sursa foto: Flickr