Stiri

Riscul de extincție globală poate fi redus cu 56% prin restaurarea completă a habitatelor speciilor amenințate

3
min
28/4/2021

În cadrul acestui proiect științific au participat 54 de instituții din 21 de țări din întreaga lume.

O  lucrare efectuată de Comisia de supraviețuire a speciilor IUCN post-2020 Taskforce a arătat că asigurarea sustenabilității producției de culturi și cherestea ar atenua cei mai mari factori de declin ai faunei sălbatice terestre.

Rezultatele au fost generate utilizând o nouă măsurătoare care permite pentru prima dată întreprinderilor, guvernelor și societății civile să evalueze contribuțiile lor potențiale la pierderea globală a speciilor și poate fi utilizată pentru calcularea națională, regională, sectorială sau instituțională. "De ani de zile, un impediment major pentru angajarea companiilor, guvernelor și altor persoane în conservarea biodiversității a fost incapacitatea de a măsura impactul eforturilor lor", a declarat directorul IUCN, Dr. Bruno Oberle. "Prin cuantificarea contribuțiilor lor, noua metrică STAR poate reuni toți acești actori în jurul obiectivului comun de conservare a diversității vieții pe Pământ. Avem nevoie de acțiuni globale concrete pentru a proteja biodiversitatea lumii și, cu aceasta, propria noastră siguranță și bunăstare".

Noua metodă STAR (reducerea și restaurarea speciilor de amenințare) a fost aplicată tuturor speciilor de amfibieni, păsări și mamifere - grupuri de specii de vertebrate terestre care sunt evaluate în mod cuprinzător pe Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate. Cercetătorii au descoperit că eliminarea pericolelor la adresa faunei sălbatice ar reduce cu 24% riscul de dispariție a culturilor. Oprirea pericolelor cauzate de exploatarea forestieră nesustenabilă la nivel global ar reduce riscul de dispariție cu încă 16%, în timp ce eliminarea speciillor invazive ar aduce o reducere suplimentară de 10%. STAR poate fi, de asemenea, utilizat pentru a calcula beneficiile restaurării. Conform studiului, riscul de extincție globală putând fi redus cu 56% prin restaurarea completă a habitatelor speciilor amenințate.

„Suntem în mijlocul unei crize a biodiversității și resursele sunt limitate, dar studiul nostru arată că riscul de extincție este concentrat în zone relativ mici, cu un număr mai mare de specii foarte amenințate. Metodologia STAR ne permite să măsurăm în mod constant unde și cum conservarea și restaurarea ar putea avea cel mai mare impact", a declarat Louise Mair de la Universitatea Newcastle, autorul principal al studiului. „În același timp, analiza noastră arată că amenințările la adresa speciilor sunt omniprezente și că acțiunea de stopare a pierderii de vieți omenești pe Pământ trebuie să aibă loc în toate țările fără excepție”.

Pentru a arăta cum metrica poate fi utilizată de instituții individuale, autorii au aplicat STAR la 88.000 de hectare de cauciuc comercial  în centrul Sumatrei, Indonezia, unde amenințările majore la adresa biodiversității sunt producția de culturi, exploatarea forestieră și vânătoarea. Prin reducerea acestor pericole în zona sa de concesiune, compania ar putea raporta reducerea riscului general de dispariție cu 0,2% în Sumatra, 0,04% în Indonezia și 0,003% la nivel global. Aceste scoruri s-ar datora parțial protejării populațiilor de tigri (Panthera tigris - pe cale de dispariție) și elefanți asiatici (Elephas maximus - pe cale de dispariție), precum și liliecilor leaf-nosed (Hipposideros orbiculus - vulnerabil și găsit doar în regiune). Măsurarea contribuțiilor la obiectivele privind biodiversitatea și evaluarea riscurilor legate de biodiversitate -ambele facilitate de STAR - pot contribui la raportarea companiilor în domeniul mediului, socialului și al guvernanței.

„Cadrul global pentru biodiversitate post-2020 urmărește să identifice acțiuni specifice care vor îmbunătăți starea generală a biodiversității”, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, secretar executiv al Convenției privind diversitatea biologică. STAR oferă o modalitate de a măsura modul în care reducerea amenințărilor într-un anumit loc poate reduce riscul general de dispariție, corelând acțiunile propuse cu realizarea viziunii Convenției de a trăi în armonie cu natura.