Stiri

EXCLUSIV: Cantităţi uriaşe de petrol şi gaze extrase din Marea Neagră, în ciuda riscului de cutremur

3
min
24/2/2023

Deşi exploatările de petrol şi gaze pot cauza cutremure, în ultimele două decenii au fost extrase cantităţi uriaşe de astfel de resurse din Marea Neagră.

Mai mult, la solicitarea Green News, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a dezvăluit ce cantităţi neexploatate de petrol şi gaze există în Marea Neagră şi nici ce cantităţi vor fi extrase în următorii doi ani, argumentând că informaţiile sunt „clasificate ca secret de serviciu”.

Însă reprezentanţii ANRM au transmis către această publicaţie cantităţile de ţiţei şi de gaze naturale declarate şi verificate, extrase din Marea Neagră în ultimii cinci, 10 şi 20 de ani.

Mai poţi citi şi: Miezul Pământului a început să se rotească invers, potrivit oamenilor de ştiinţă

Astfel, în ultimii cinci ani (2018-2022), cantitatea de ţiţei extrasă din Marea Neagră a fost de 868,720 mii tone, iar  cea de gaze naturale de 5.863,395 milioane standard metri cubi (Stmc).

În ultimii 10 ani au fost extrase 2.268,120 mii tone de ţiţei şi 12.666,570 mil. Stmc de gaze naturale.

În ceea ce priveşte ultimii 20 de ani, cantitatea de ţiţei extrasă a fost de 5.878,714 mii tone, iar cea de gaze naturale de 25.336,921 mil. Stmc.

Magnitudinea maximă a unui cutremur indus de exploatările de petrol şi gaze în România a fost de 4,0 până în prezent, a spus Iren Moldovan, şef laborator Seismologie şi Structura Litosferei în cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pentru Green News.

Deşi seismele rezultate din aceste exploatări sunt „mici” şi, în opinia lui Moldovan, cutremurele recente din Turcia nu au legătură cu extragerile de petrol şi gaze din Marea Neagră, aceasta a recunoscut că nu a realizat studii în care să coreleze activităţile de exploatare cu cutremurele din Turcia.

Mai poţi citi şi: Buget 2023. Ministerul Energiei va primi cu 64% mai puţini bani

Foto: www.slon.pics/Freepik