Stiri

Cutremurele pot fi provocate de oameni, avertizează cercetătorii

5
min
24/2/2023

Cutremurele pot fi induse de mai multe activităţi ale oamenilor, au avertizat experţii în seismologie.

„Este necesară o supraveghere seismică continuă a tuturor acestor activități, pentru a putea întrerupe aceste activități în cazul în care s-ar observa o intensificare a activității seismice induse”, a spus Iren Moldovan, şef laborator Seismologie şi Structura Litosferei în cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pentru Green News.

„Cutremurele provocate de oameni au provocat pagube și pierderi de vieți omenești” a spus şi William Ellsworth, cercetător în geofizică la Universitatea Stanford, pentru Green News.

Explorările şi exploatările de gaze de şist

Moldovan a spus că printre activităţile umane care cauzează cutremure se numără explorările şi exploatările de gaze de şist.

În SUA, cea mai mare magnitudine raportată pentru un cutremur generat din aceste cauze a fost de 5,5 grade.

„Problema cea mare din punct de vedere seismic este că aceste cutremure induse, chiar dacă nu sunt mari, devin un fenomen constant în zonele cu exploatări de gaze de şist şi afectează fondul construit prin frecvenţa lor”, a spus Moldovan.

„Părerea mea este să nu se accepte niciodată în România începerea activităților de explorare sau exploatare gaze de șist”, a adăugat ea, menţionând că în prezent aceste activităţi nu au loc în ţara noastră, întrucât au fost oprite.

„Chiar dacă în SUA au fost făcute, acolo zonele de exploatare erau zone nelocuite și necultivate. La noi, într-o țară 'eminamente agrară ' și unde densitatea localităților este foarte mare, nu se poate implementa o astfel de exploatare care să otrăvească pânza freatică, să distrugă culturile, să inducă cutremure în zone locuite sau chiar turistice”, a mai spus aceasta.  

Mai poţi citi şi: Buget 2023. Ministerul Energiei va primi cu 64% mai puţini bani

Umplerea şi golirea lacurilor de acumulare şi exploatările miniere

Cea mai mare magnitudine raportată pentru un cutremur în urma umplerii şi golirii lacurilor de acumulare a fost în China, unde s-a petrecut un seism semnificativ de 6 grade.

„În România, magnitudinile cutremurelor induse de aceste activităţi sunt mici, de maximum 2,5 grade şi de cele mai multe ori se înregistrează doar local în zona barajului”, a spus Moldovan.

Şi exploatările miniere de orice fel, inclusiv de sare, pot induce cutremure – magnitudinea maximă înregistrată pe teritoriul ţării noastre în acest caz a fost de 3,0.

Exploatările de petrol şi gaze

În ceea ce priveşte exploatările de petrol şi gaze, magnitudinea maximă a unui cutremur indus de acestea în România a fost de 4,0 până în prezent.

Deşi seismele rezultate din aceste exploatări sunt „mici” şi, în opinia lui Moldovan, cutremurele recente din Turcia nu au legătură cu extragerile de petrol şi gaze din Marea Neagră, aceasta recunoaşte că nu a realizat studii în care să coreleze activităţile de exploatare cu cutremurele din Turcia.

Ea a menţionat însă soluţii pentru a reduce cutremurele cauzate de exploatările de petrol şi gaze, care pot avea efecte mai prietenoase cu mediul şi din alte puncte de vedere, precum poluarea.  

„Folosirea surselor de energie verde şi maşinile electrice ar putea scădea activitatea seismică indusă de activităţile de exploatare sau explorare petrol sau gaze”, a spus ea.

Cauzele cutremurului de 5,7 grade din zona Târgu Jiu, din 14 februarie

În ceea ce priveşte activitatea seismică care a avut loc în România în ultimele zile, Moldovan a spus că seismul din 14 februarie a fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pentru zona Târgu Jiu – 5,7 grade faţă de ultimul record de 5,2 grade cu care s-a confruntat regiunea în 1943.

Însă ea pus cauzele cutremurului din Oltenia pe seama unor ruperi pe faliile din zonă şi nicidecum pe activităţile umane.

Mai poţi citi şi: Miezul Pământului a început să se rotească invers, potrivit oamenilor de ştiinţă

Ce lecţii putem învăţa pentru viitoare cutremure

Întrebată fiind ce pot face companiile, statul român şi cetăţenii pentru a reduce riscurile unui cutremur asupra vieţilor omeneşti, Moldovan a menţionat „scăderea vulnerabilităţii clădirilor, prin educarea şi pregătirea oamenilor şi prin implementarea la nivel naţional a sistemelor de alertă timpurie pe care INCDFP le deţine”.

Iar Ellsworth a vorbit despre faptul că toate clădirile noi „trebuie construite pentru a rezista la cutremure”.

„Codurile de construcție trebuie să conțină standarde de proiectare care să asigure siguranţa vieţilor oamenilor. Turcia are coduri excelente de construcție pentru siguranță în caz de cutremur. Din păcate, se pare că multe clădiri au fost construite fără a le respecta”, a concluzionat el.

Foto: Freepik