Solutii

VIDEO. Zeci de drone, achiziţionate de Garda Naţională de Mediu. Care este motivul

3
min
16/3/2023

Acestea vor fi operate de către Comisariatele Gărzii de Mediu de la nivel județean

Ministerul Mediului a anunțat că, începând din acest an, Garda Națională de Mediu va avea 46 de drone dotate cu senzori și echipamente pentru inspecție și control. „Acestea vor furniza informații în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului și vor deveni un instrument esențial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a spus Ministrul Mediului Tánczos Barna.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, că a semnat, în calitate de lider de parteneriat, contractul de furnizare a sistemelor aeropurtate dotate cu senzori și echipamente specifice activităților de inspecție și control din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare”, cod SMIS 2014+ 139943, potrivit Profit.ro.

Ministerul Mediului derulează acest proiect în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Garda Națională de Mediu (GNM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli (INCAS București).

„Având în vedere importanța aerului pe care noi toți îl respirăm, una din prioritățile și preocupările MMAP este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne și eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activități care aduc prejudicii mediului. Derulăm acest proiect finanțat prin POIM și am semnat contractul de achiziționare a 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori și echipamente specifice activității de inspecție și control. Acestea vor furniza informații în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului și vor deveni un instrument esențial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a spus Barna.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 57.032.004,04 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 48.206.969,94 lei.

Proiectul vizează:

  • Achiziția sistemelor integrate mobile de monitorizare a calității aerului (21 autolaboratoare complet echipate conform standardelor aflate în vigoare, ce vor fi utilizate de Agențiile pentru Protecția Mediului din țară);
  • Achiziția sistemelor aeropurtate fără pilot (UAV) - drone, dotate cu senzori și echipamente specifice activității de inspecție și control, care vor fi operate de către Comisariatele Gărzii de Mediu de la nivel județean (46 drone);
  • Dezvoltarea unei platforme online pentru managementul sistemelor aeropurtate, astfel se va realiza o platformă unică, dedicată GNM, ce va îngloba atât date de la RNMCA, rețele independente de monitorizare a calității aerului, cât și date satelitare.

Livrarea celor 46 de sisteme UAV se va face începând din luna iunie, în patru loturi, urmând să se încheie până la sfârșitul acestui an. O atenție deosebită a fost acordată județelor cu un risc accentuat de poluare a aerului prin arderile necontrolate de deșeuri. Potrivit Ministerului Mediului, implementarea acestui proiect vizează îmbunătățirea sistemului național de evaluare si monitorizare a calității aerului, care implică extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare a calității aerului din administrația instituțiilor aflate în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului cu scopul creșterii acurateței informațiilor specifice si a capacității de răspuns la episoadele de poluare în vederea îmbunătățirii condițiilor de mediu din zona urbană și promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului.

Foto: Freepik