Stiri

Miezul Pământului a început să se rotească invers, potrivit oamenilor de ştiinţă

7
min
26/1/2023

Un nou studiu a anunţat că există două noi posibilităţi cu privire la starea miezului planetei noastre: fie a încetat să se rotească, fie a început să se rotească în sensul opus.

Cercetătorii de la Universitatea Peking din China au contrazis convingerile anterioare potrivit cărora nucleul se roteşte în sens invers acelor de ceasornic când e privit de la Polul Nord – precum restul planetei.

Oamenii de ştiinţă cred acum că rotaţia nucleului s-a oprit în jurul anului 2009 şi a repornit în direcţia opusă.

„Credem că miezul, în raport cu suprafața Pământului, se rotește într-o direcție și apoi în alta, ca un leagăn”, au spus Xiaodong Song şi Yi Yang, autorii studiului publicat în jurnalul ştiinţific Nature, potrivit AFP, citat de euronews.com.

Potrivit cercetătorilor, ultima schimbare de rotație înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970, iar următoarea va avea loc la mijlocul anilor 2040.

Mai poţi citi: Bill Gates vrea să modifice hrana vacilor pentru a reduce încălzirea globală. Cum va face acest lucru

Există încă multe dezbateri cu privire la natura nucleului Pământului, deoarece adunarea informaţiilor despre acesta este extrem de dificilă. Se crede însă că miezul interior începe la aproximativ 5.000 de kilometri sub suprafaţa planetei şi e format din fier solid şi nichel, iar miezul exterior este lichid şi s-a rotit în aceeaşi direcţie cu restul Pământului, pe baza analizei undelor seismice cauzate de cutremure.

Mai poţi citi: Olandezul care a pornit o afacere revoluţionară în România: Cum salvează planeta prin infrastructura ţării

Xiaodong Song și Yi Yang au studiat aceste unde seismice, găsind o mişcare a miezului interior la aproximativ şapte decenii distanţă, pe baza unor schimbări ale duratei zilelor şi ale câmpului magnetic al Pământului.

Însă anul trecut, seismologul John Vidale de la Universitatea din California de Sud a publicat un studiu care sugerează că miezul interior se mişcă mult mai rapid, schimbându-şi direcţia la fiecare şase ani, potrivit datelor seismice de la două explozii nucleare de la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970.

Iar un alt geofizician, Hrvoje Tkalcic de la Universitatea Națională Australiană, a spus că ciclul nucleului interior este de aproximativ 20-30 de ani.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Kevin Gill from Nashua/ CC BY-SA 2.0