Stiri

Olandezul care a pornit o afacere revoluţionară în România: Cum salvează planeta prin infrastructura ţării

9
min
23/1/2023

"Ne-a luat aproape doi ani să obţinem toate documentele, certificările și aprobările guvernamentale. Acum înțeleg de ce nu s-a făcut acest lucru înainte”, a spus Dennis Debie pentru Green News.

În 2017, Dennis Debie stătea în faţa unui hotel din China gândindu-se la Diana, o româncă de care s-a îndrăgostit şi care l-a făcut să se mute în ţara noastră un an mai târziu.

Olandezul era inginer în cercetare şi dezvoltare pentru o companie din ţara lui natală, care îi cerea să lucreze în China timp de şase luni în fiecare an. „Zburam de peste trei ori pe an în jurul lumii. Desigur, acest lucru era departe de a fi ecologic, dar mi-a oferit multe cunoştinţe pe care le folosesc şi astăzi”, a spus Debie pentru Green News.

Poți citi și: Secretarul general al ONU cere ca marile companii petroliere să fie urmărite penal pentru ascunderea datelor despre încălzirea globală

Ce l-a făcut să rămână în România? Nu doar familia pe care şi-a întemeiat-o în Cluj-Napoca şi lucrurile bune pe care le-a găsit în ţara noastră, ci şi lucrurile mai puţin bune.

„Unii oameni nu înţeleg de ce, dar eu iubesc România. Da, are problemele sale, dar țara și oamenii sunt uimitor de frumoși și plini de potențial. Ai putea spune acest lucru despre fiecare țară, dar există doar o mână de locuri în lume în care munții și urșii se întâlnesc cu câmpiile deltei și păsările flamingo. Singurul lucru care lipsește este o infrastructură bună...”, a spus el.

Debie a observat cu rapiditate „gropile de pe drumuri şi gestionarea proastă a deşeurilor” în timp ce călătorea cu soţia sa.

În 2019, a decis să renunţe la locul de muncă pe care îl avea. În acest timp, a început să adune gunoaie din tufişurile de pe strada lui şi să coacă asfalt în bucătărie.

Un an mai târziu, şi-a mutat activitatea într-un atelier în care a realizat primele prototipuri ale produsului care avea să devină Littar şi a fondat The Climate Change Company alături de Sebastian Tudose, pentru a dezvolta această inovaţie.

„Littar este prima soluție pe care am lansat-o pe piață, care urmărește să rezolve problema deșeurilor de plastic și sticlă, oferind o infrastructură durabilă şi prevenind, în același timp, pătrunderea unor cantități masive de dioxid de carbon în atmosferă”, a spus Debie.

Poți citi și: Sector 3: Iluminat eco în parcurile Gheorghe Petraşcu şi Titănel

Experienţa sa în Asia l-a inspirat să inventeze produsul în ciuda faptului că acest lucru a însemnat renunţarea la un venit timp de câţiva ani.

„Probabil cel mai important lucru pe care l-am învățat după ce am fost martorii industriilor din Asia și mai ales a oamenilor care produc și furnizează lucruri pentru lăcomia crescută privind produse mai multe și mai ieftine, este că am pierdut din vedere ceea ce este cu adevărat important, un viitor durabil”, a spus Debie.

El a adăugat că deşeurile reciclate ar polua pământul, aerul şi apa dacă nu ar fi folosite în produsul său. „Ne îmbunătăţeşte vieţile fiecăruia dintre noi şi planeta pe care o numim, în mod colectiv, acasă”, a spus acesta.

Olandezul a explicat că Littar înlocuieşte toate straturile care constituie fundaţia convenţională a asfaltului, pentru a crea drumuri, trotuare, parcări, terenuri de sport şi piste de aeroport mai durabile. Produsul poate fi obţinut folosind chiar echipamentul cu care se produce asfalt convenţional.

Primul proiect pentru care a fost folosit Littar a fost o parcare pentru o casă din Cluj şi a fost terminat în octombrie 2022. Pentru acest proiect de 35 de metri pătrați, Debie a reciclat echivalentul a 70.000 de sticle de plastic de unică folosință și 6.000 de sticle de vin din sticlă. În plus, prin construirea acestei poteci cu Littar, s-a împiedicat eliberarea în atmosferă a cinci tone de dioxid de carbon.

Poți citi și: România e „un model” datorită populaţiei de lupi. De ce celelalte ţări UE nu au la fel de mulţi

Însă drumul până la primele rezultate a fost unul anevoios. „A fost departe de ceea ce mi-am imaginat. Ne-a luat aproape doi ani să obţinem toate documentele, certificările și aprobările guvernamentale pentru ca Littar să se transforme, dintr-un concept, într-un material de construcții pentru drumuri aprobat. Acum înţeleg de ce nu s-a făcut acest lucru înainte, este nevoie de oamenii potriviți, multă dăruire și şi mai multă răbdare”, a spus el.

În vara anului trecut însă, soarele a ieşit şi pe strada lui Debie şi, odată cu lansarea Littar, a primit un val de reacţii pozitive.

„Am primit multă atenție la nivel național și chiar şi mai multă la nivel internațional. În mod clar, avem un produs pentru care există o cerere mare, acum este sarcina noastră să satisfacem acea cerere în cel mai bun mod posibil”, a spus el.

„Ingineria mediului devine industria viitorului pe baza provocărilor create de schimbările climatice induse de om. La nivel mondial, conștientizarea schimbărilor climatice și lupta împotriva problemelor de mediu devin mai puternice ca niciodată.

Din păcate, soluțiile eficiente și practice pentru poluarea aerului, apei și mediului nostru terestru sunt rare, deoarece nu înseamnă nimic pentru publicul larg și asta înseamnă profitabilitate scăzută pentru industriile care pot face aceste lucruri.

Ne-am propus să stricăm statu-quo-ul și să dezvoltăm soluții pentru un ecosistem sănătos, astfel încât succesul să fie iminent, nu o posibilitate”, a concluzionat Debie.