Stiri

Secretarul general al ONU cere ca marile companii petroliere să fie urmărite penal pentru ascunderea datelor despre încălzirea globală

12
min
20/1/2023

Joia trecută, Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat că ultimii opt ani au fost cu cele mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice.

O "mare minciună": secretarul general al ONU a cerut miercuri ca marile companii petroliere să fie urmărite penal, precum companiile de tutun, pentru că au ascuns ani de zile informaţiile pe care le aveau despre încălzirea globală.

Știau din anii ’70, spune Guterres

"Unii producători de combustibili fosili erau foarte conştienţi în anii 1970 că produsul lor emblematic avea să dea foc planetei", a spus Antonio Guterres în cadrul unui discurs rostit la Forumul de la Davos.

"Dar, la fel ca industria tutunului, ei au ignorat ceea ce ştiau", a adăugat el, apreciind că "unii giganţi ai petrolului au răspândit marea minciună".

Încă din anii 1980, gigantul petrolier ExxonMobil avea previziuni remarcabil de precise privind încălzirea globală făcute de propriii oameni de ştiinţă şi care s-au dovedit a fi exact ceea ce s-a întâmplat zeci de ani mai târziu, a confirmat un studiu publicat joi în prestigioasa revistă Science.

Cu toate acestea, compania a pus ani de zile la îndoială, public, starea cunoştinţelor ştiinţifice în materie, a subliniat publicaţia citată.

După publicarea în revista Science, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru AFP că "această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani", adăugând că "de fiecare dată răspunsul nostru este acelaşi: cei care evocă ceea ce <ştia Exxon> au fals în concluziile lor".

Influența grupurilor de lobby

Potrivit oficialului ONU, "cei responsabili trebuie să fie urmăriţi penal", aşa cum au fost companiile de tutun. O referire la cele 246 de miliarde de dolari pe care giganţii tutunului din Statele Unite acceptaseră să le plătească în 1998 către 46 de state pe o perioadă de 25 de ani pentru a acoperi costurile suportate pentru tratarea foştilor fumători.

De câţiva ani, compania ExxonMobil este acuzată că a ţinut un discurs dublu asupra schimbărilor climatice cauzate de cantităţile imense de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, în special prin arderea cărbunelui sau petrolului pentru a produce energie.

"Trebuie să punem capăt minciunilor giganţilor petrolului, gazelor şi cărbunelui şi să luăm măsuri colective pentru a le elimina treptat", a reacţionat Iniţiativa Tratatului de Neproliferare a Combustibililor Fosili, salutând discursul secretarului general al ONU.

Mai poți citi: 2022, al treilea cel mai călduros an din România. Tanczos Barna: „Statistica demonstrează ce simțim cu toții”

Potrivit acestei organizaţii, care militează pentru o reglementare mult mai mare a producătorilor de combustibili fosili, progresul lent al guvernelor în combaterea efectelor asupra climei de către giganţii petrolieri este cauzat de "influenţa grupurilor de lobby din industria combustibililor fosili".

Problema impactului industriei petroliere asupra planetei este cu atât mai presantă astăzi, cu cât "fiecare săptămână aduce poveştile ei îngrozitoare", şi-a exprimat îngrijorarea secretarul general al ONU, care vorbeşte despre un "flirt cu dezastrul climatic".

Un deceniu esențial

Joia trecută, Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat că ultimii opt ani au fost cu cele mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice.

"Petrolul trebuie să rămână în pământ", a afirmat militanta ecuadoriană Helena Gualinga, în vârstă de 20 de ani, pentru Amazon, în marja reuniunii Forumului Economic Mondial. Alături de Greta Thunberg din Suedia şi alţi tineri militanţi, ea este una dintre noile feţe ale mobilizării împotriva schimbărilor climatice.

Dar nu aceasta este direcţia pe care o urmează industria petrolieră, deplânge Antonio Guterres: "Astăzi, producătorii de combustibili fosili şi cei care îi susţin continuă să lupte pentru creşterea producţiei, ştiind foarte bine că modelul lor economic este incompatibil cu supravieţuirea umanităţii".

Secretarul general al ONU a criticat angajamentele „îndoielnice” sau „obscure” ale multor companii în privinţa unui obiectiv de zero emisii de carbon: aceasta "induce în eroare consumatorii, investitorii şi autorităţile de reglementare cu poveşti false" şi deschide uşa "greenwashing-ului".

"Angajamentele noastre în materie de climă necesită angajamentul deplin al sectorului privat", a insistat el, apreciind că "lupta pentru atingerea obiectivului de 1,5 grade ( încălzire globală) va fi câştigată sau pierdută în acest deceniu".

Sursa foto: Hippopx