Stiri

Bill Gates vrea să modifice hrana vacilor pentru a reduce încălzirea globală. Cum va face acest lucru

5
min
26/1/2023

Gates a vorbit în trecut despre impactul consumului de carne asupra climei şi susţine trecerea la consumul de carne de vită sintetică.

Bill Gates a susţinut o investiţie de 12 milioane de dolari într-o companie australiană care intenţionează să hrănească vacile cu alge marine pentru a reduce emisiile de gaze provenite din râgâitul lor, care încălzesc planeta.

Start-up-ul se numeşte Rumin8 şi dezvoltă o gamă de suplimente pentru vaci, care ajută la reducerea cantităţii de metan eliminate de acestea în mediu, potrivit The Guardian.

Mai poţi citi: EXCLUSIV De ce e bine să cumpărăm produse ecologice şi cum evităm capcana „greenwashing-ului”

Rumegătoarele reprezintă o sursă semnificativă de gaze care sporesc criza climatică, o vacă eliminând anual aproximativ 100 de kilograme de metan, o cantitate echivalentă cu arderea a 3.400 de litri de benzină. Metanul captează căldura de 80 de ori mai mult decât dioxidul de carbon şi creşte emisiile la nivel global.

Un studiu de anul trecut a arătat că emisiile de metan ale 15 dintre cele mai mari companii de carne si lactate din lume sunt mai mari decât ale unora dintre cele mai mari ţări din lume, inclusiv Rusia şi Canada.

Mai poţi citi: Olandezul care a pornit o afacere revoluţionară în România: Cum salvează planeta prin infrastructura ţării

UE şi SUA se află printre semnatarii unui angajament global de a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030, însă consumul de carne la nivel mondial va creşte în următoarele decenii, conform estimărilor.

O soluţie poate fi însă adăugarea algelor marine în hrana vacilor pentru a reduce formarea de metan în intestinele lor cu peste 80%, potrivit cercetătorilor. Gates a vorbit în trecut despre impactul consumului de carne asupra climei şi susţine trecerea la consumul de carne de vită sintetică.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0