Stiri

Ciolacu, despre lansarea SGR la Cluj: „Un moment istoric”. VIDEO

6
min
9/1/2024

„Cred că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase”, a spus premierul României odată cu evenimentul de lansare al Sistemului Garanţie-Returnare în România.

Premierul Marcel Ciolacu a numit deschiderea primului centru regional de colectare a ambalajelor al RetuRO drept „un moment istoric”, marcând astfel lansarea Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) în România.

La inaugurarea centrului din Bonţida, judeţul Cluj, a participat Ministrul mediului, Mircea Fechet, care a spus că este „optimist” şi „aşteaptă cu nerăbdare să începem hora reciclării”.

Declaraţiile acestora precedă implementarea SGR începând cu 30 noiembrie.

„Cred că astăzi vorbim de un moment zero. Pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. Chiar nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric, care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară al României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reuşit să dea drumul poate celui mai important proiect de ţară în acest domeniu în ultimii 30 de ani”, a spus Ciolacu.

„Este calea cea mai bună de urmat pentru o ţară mai curată”

„Vreau să îl felicit pe Ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, pentru determinarea de a pune în aplicare acest sistem, dar şi pe reprezentanţii mediului privat, producători şi importatori de băuturi în ambalaje SGR, pentru că au înţeles că aceasta este calea cea mai bună de urmat pentru o ţară mai curată şi pentru a avea ambalaje mai sustenabile”, a adăugat prim-ministrul.

Prin intermediul SGR, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

„Fac parte dintr-o generaţie în care am fost învăţaţi să nu irosim resursele pe care le aveam la dispoziţie. Îmi amintesc cum, în copilărie, toate mingile de fotbal mi le luam cu banii strânşi pe sticle pe care le strângeam zile în şir toţi copiii de la bloc. Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toţi aderasem, conştient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate şi sustenabilitate faţă de mediul înconjurător. Cred că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, SGR va poziţiona România printre liderii europeni în protecţia mediului şi gestionarea ambalajelor, întrucât SGR din România va fi „al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate”.

Ciolacu: SGR în România este  „o premieră globală”

Ciolacu a descris SGR din ţara noastră drept „o premieră globală: cel mai mare sistem de acest fel integrat” şi şi-a exprimat speranţa că „va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume”.

„Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există un sistem de garanţie-returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment, 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Peste doar trei zile, odată cu alăturarea României, vor fi peste 163 de milioane de cetăţeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc”, a adăugat el.

„Dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea şi un impact economic direct. Înfiinţarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de locuri de muncă până la sfârşitul anului viitor şi vor stimula investiţii similare în transport şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală”, a mai spus premierul.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că centrul de la Bonţida va fi unul din centrele care va număra cele şapte miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care SGR va trebui să le gestioneze anual în România.

„Acest centru este o investiţie care foloseşte cele mai noi tehnologii şi cred că suntem pregătiţi: avem legislaţie, avem sistemul IT. Sunt optimist şi aştept cu nerăbdare să începem hora reciclării", a spus Fechet.

Foto: Ministerul Mediului/Facebook