Stiri

Astăzi este Ziua Suprasolicitării Planetei. Oamenii au epuizat toate resursele

5
min
15/9/2023

Cercetătorii au dezvăluit ce putem face pentru a ne proteja resursele.

Miercuri (2 august 2023) este Ziua Suprasolicitării Planetei (Earth Overshoot Day), adică data la care oamenii au folosit şi epuizat toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an.

Din această cauză, umanitatea trăieşte „pe datorie” de acum înainte, potrivit studiilor efectuate de Global Footprint Network în peste 180 de ţări din întreaga lume, citate de WWF România.

Ziua Suprasolicitării Planetei nu are o zi fixă. Data se calculează împărţind cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul le poate genera într-un an la cererea umanităţii pentru acel an şi înmulţind cu 365 (numărul de zile dintr-un an). Dacă cererea unei populații pentru bunuri ecologice depășește oferta, regiunea respectivă are un deficit ecologic şi recurge la importuri şi folosirea excesivă a propriilor resurse.

Ziua Suprasolicitării Planetei în România

Dacă la nivel mondial ziua aceasta este pe 2 august în 2023, în România ziua aceasta a fost pe 11 iunie. Asta înseamnă că dacă toate ţările ar avea un stil de viaţă similar cu al românilor, ar consuma resursele planetei în doar jumătate de an, mai repede decât toate ţările planetei la un loc.  

Pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de a reduce emisiile de carbon cu 43% la nivel mondial până în 2030, comparativ cu 2010, ar fi necesară mutarea Zilei Suprasolicitării Planetei cu 19 zile anual în următorii șapte ani.

Ce putem face pentru a muta Earth Overshoot Day

Cea mai importantă schimbare care ar putea contibui la atingerea acestui obiectiv este creşterea surselor de electricitate cu emisii scăzute de carbon de la 39% la 75%. Astfel s-ar obţine 26 de zile.

O altă schimbare semnificativă, care ar câştiga 13 zile pentru planetă, este înjumătăţirea risipei alimentare, care cauzează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Alte metode prin care putem proteja resursele planetei sunt cultivarea intercalată a copacilor printre alte culturi şi protejarea surselor de apă dulce.

Printre beneficiile oferite de securizarea resurselor planetei se numără stabilitatea climei, hrana sănătoasă pentru toţi oamenii, apa potabilă şi o calitate mai bună a vieţii.

Citeşte şi: Zonele cu emisii scăzute „pot fi considerate restrictive”, dar conduc la „o viaţă mai bună” pentru români

Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'

Foto: Freepik