Stiri

Fiecare locuinţă din Anglia se va afla la 15 minute de mers pe jos de un spaţiu verde sau apă

3
min
24/2/2023

Un plan de îmbunătăţire al mediului prevede că, începând cu noiembrie 2023, fiecare departament guvernamental din Marea Britanie va fi obligat să ia în considerare efectele asupra mediului şi climei pentru fiecare nouă politică sau lege.

Fiecare locuinţă din Anglia se va afla la o distanţă de maximum 15 minute de mers pe jos de un spaţiu verde sau de apă, conform unui plan de îmbunătăţire a mediului (EIP) anunţat marţi de guvernul britanic, potrivit The Guardian.

Măsurile vor reface cel puţin 500.000 de hectare de habitat al faunei sălbatice şi 644 de kilometri de râuri. Totodată, ambiţiile guvernului britanic implică 25 de rezervații naturale naționale noi sau extinse și 3.000 de hectare de pădure noi de-a lungul râurilor din Anglia, dar şi investiţii într-un fond de supravieţuire al speciilor de animale sălbatice ameninţate.

Mai poţi citi: Buget 2023. Ministerul Energiei va primi cu 64% mai puţini bani

Şi problema deversărilor de ape uzate va fi abordată, prin modernizarea a 160 de lucrări de tratare a apelor uzate până în 2027 şi un plan pentru a aborda presiunile tot mai mari asupra sistemului de apă din cauza poluării, a noilor construcţii de locuinţe şi a crizei climatice.

Mai mult, începând cu noiembrie 2023, fiecare departament guvernamental din Marea Britanie va fi obligat să ia în considerare efectele asupra mediului şi climei pentru fiecare nouă politică sau lege.

Mai poţi citi: Înregistrarea obligatorie în platforma Sistemului de Garanţie-Returnare a început. Ce amenzi riscă comercianţii

EIP face parte din planul stabilit de britanici în 2018 de a „îmbunătăți mediul într-o generație și de a-l lăsa într-un stare mai bună decât am găsit-o”.

Miniștrii au fost criticați, însă, pentru lipsa unei finanțări clare pentru aceste planuri. Potrivit experţilor, obiectivul ca între 65% şi 80% dintre proprietari şi fermieri să adopte practici agricole prietenoase cu natura pe 10-15% din terenurile lor până în 2030 depinde de modul în care sunt finanțate.

„Aceste obiective de mediu vor fi o risipă completă de hârtie dacă nu mai rămân fermieri care să le pună în practică”, a spus Tim Farron, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal Democrat pentru Mediu.

„Planurile guvernului vor duce la părăsirea industriei a sute de fermieri din cauza reducerilor uriașe de finanțare în acest an, a promisiunilor vagi de noi programe în viitor și a faptului că guvernul nu recunoaşte că Regatul Unit trebuie să fie capabil să producă mai mult din propria hrană, nu mai puțin”, a adăugat Farron.

Mai poţi citi: Ar putea România să îşi producă singură tot necesarul de mâncare pentru populaţie?

Foto: Freepik