Solutii

Un bucătar găteşte animalele şi plantele invazive care dăunează altor specii

4
min
16/3/2023

Un bucătar din Londra a găsit o soluţie inedită pentru a reduce prezenţa speciilor invazive de animale şi plante, care dăunează altor specii şi pot crea probleme pentru oameni: le găteşte pentru clienţii restaurantului său.

Troscotul japonez, veverițele cenușii și racii-semnal americani sunt doar câteva dintre speciile invazive care pun în pericol biodiversitatea din Marea Britanie.

Troscotul japonez este o plantă care creşte cu rapiditate şi poate face ravagii într-o casă, de la garduri până la fisurile din pereţi, chiar şi o bucată mică de buruiană putând conduce la crăparea betonului. Planta poate devaloriza o proprietate complet, iar înlăturarea acesteia poate costa mii de euro. Totodată, ea limitează diversitatea speciilor de plante şi animale.

Dar bucătarul Doug McMaster a găsit o parte pozitivă în buruiană, astfel că o găteşte pentru restaurantul său zero-waste, Silo, din capitala Marii Britanii. Jurnaliştii de la publicaţia britanică The Independent o laudă ca fiind „fragedă”, „versatilă” şi potrivită atât pentru mâncărurile sărate, cât şi pentru cele dulci.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Pe de altă parte, veveriţele cenuşii se înmulţesc rapid, agresează veveriţele roşii şi răspândesc un virus al variolei care le este fatal celor din urmă, dar nu şi lor. Racii-semnal americani se înmulţesc în sistemele fluviale şi elimină plantele native, micile nevertebrate şi peştii oriunde apar.

Printre metodele de control al acestor specii se numără vânarea lor, în cazul animalelor şi împiedicarea înmulţirii lor. Însă McMaster are o altă strategie: „Dacă nu le poţi învinge, mănâncă-le”, a spus el.  

„Este un act radical de sustenabilitate, așa văd eu lucrurile. Nu numai că mâncăm problemele, dar și atenuăm energia și resursele care ar fi fost irosite dacă ne-am descotorosi de ele”, a adăugat acesta.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Bucătarul, care a fost desemnat cel mai bun tânăr bucătar al Marii Britanii în 2009, a visat o gamă amețitoare de moduri în care putem consuma dăunătorii, cum ar fi chiftele de veveriță cenuşie cu ketchup negru și sos de gât de pui. Rozătoarea este, de asemenea, folosită pentru a face supă.  

Restaurantul mai serveşte şi ciuperci în sos de raci-semnal şi carne de căprioară în sos de troscot.

Foto: wirestock/Freepik