Stiri

Cât gunoi se reciclează în Sectorul 1?

5
min
5/5/2022

Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a semnat un contract de aproximativ 450.000 de euro cu firma 3R Green pentru sortare a deșeurilor municipale pe o perioadă de patru luni.

Anual, la nivelul Sectorului 1 se colectează peste 80.000 de tone deșeuri municipale, din care sunt reciclate mai puțin de o treime, mult sub media europeană.

România și-a asumat că va recicla jumătate din cantitate de deșeuri municipale până la începutul anului 2020 pentru a nu fi penalizată de Uniunea Europeană.

Datele oficiale ale Uniunii Europene (UE) arată că fiecare român produce în medie 272 kilograme de deșeuri municipale, în timp ce la nivelul european se produce în jur de 489 de kilograme.

România la coada Uniunii Europene

Cu toate acestea România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Ultimul raport UE arată că România recicleazăîn jur de 14% din cantitatea de deșeuri municipale, în condițiile în care media europeană este de 46%.

Totodată, rata de depozitare a deșeurilor în gropile de gunoi a crescut la 71%, în loc să scadă așa cum cer politicile europene.

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

„Doar un pic peste jumătate din această cantitate de gunoi adunat şi stocat pe termen indefinit este organic biodegradabil, ceea ce arată că aruncăm în pământ o cantitate imensă de materiale amestecate care vor sta acolo multă vreme.

Cu o mai bună organizare, bună parte din material ar fi putut fi reciclat: plastic, metale, sticlă, cartoane, textile, chimicale etc”, se menționează într-un raport realizat de Expert Forum.

Cât gunoi se colectează anual în Sectorul 1?

La nivelul Sectorului 1 al Capitalei s-a colectat o cantitate de 83.214,631 tone de deșeuri municipale în anul 2020. Adică, 321 de kilograme pe cap de locuitor, cu 49 de kilograme mai mult decât media pe țară.

Datele oficiale arată că, din întreaga cantitate de deșeuri colectată în anul 2020, a fost reciclată o cantitate de 17.075 tone, iar alte 11.464 de tone au fost valorificare prin alte forme decât reciclarea.

Diferența de 54.675 tone de deșeuri a ajuns la gropile de gunoi. Ceea ce înseamnă că rata de deozitare a deșeurilor municipalela nivelul Sectorului 1 este 66%, puțin sub media pe țară.

Citește și: România a închiriat de la bulgari avioane care aduc ploaia

„Practica depozitării deșeurilor rămâne populară în Europa de Est și de Sud. (…) În țări precum Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Suedia, Germania, Austria și Finlanda, depozitarea deșeurilor nu se mai practică aproape deloc.

În aceste țări, incinerarea joacă un rol important alături de reciclare. Germania și Austria sunt, de asemenea, principalele țări din UE în care se practică reciclarea”, se menționează într-un document emis de Parlamentul European.

În aprilie 2022, Primăria Sectorului 1 a atribuit firmei 3R Green un contract de 2,267 milioane lei, echivalentul a 450.000 de euro, pentru sortarea deșeurilor municipale pe o perioadă de patru luni. Societatea 3R Green este patronată de afaceristul Florin Dobrescu.

Sursa foto: captură video Youtube