Solutii

Chimcomplex urmărește construcția unei pirolize la Vâlcea. De ce produsele chimice nu vor fi, probabil, verzi

2
min
16/3/2023

Investiția ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, dar ar putea reduce deficitul bugetar cu 2 miliarde de euro.

Ştefan Vuza, preşedintele Chimcomplex (simbol bursier CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, spune că în momentul de faţă există negocieri pe care compania le poartă cu Rompetrol, dar şi cu alţi jucători din domeniu, pentru construcţia unei pirolize, o investiţie care ar putea ajunge la trei miliarde de euro, şi care ar putea reduce deficitul bugetar cu două miliarde de euro.

„Sunt în continuare negocieri cu Rompetrol pentru o piroliză. Una este rafinăria, care este industria petrolului şi alta este petrochimia. România are patru pirolize în acest moment, toate închise, iar pornirea unei pirolize ar reduce deficitul bugetar cu două miliarde de euro, prin faptul că nu am mai importa o serie de produse pe care le-am putea face local, cu o marjă de preţ cu 10-30% mai mică. Investiţia în piroliză se ridică la trei miliarde de euro, dintre care doar 1,2 miliarde de euro reprezintă cash, iar restul active pe care le avem în conservare şi care aşteaptă să fie puse la lucru”, a spus Ştefan Vuza la ZF Capital Markets Summit 2023.

„Purtăm discuţii chiar şi pentru o piroliză verde. Chimia verde înseamnă produse care nu au ca efect secundar emisia de CO2 (n.r. - dioxid de carbon) în natură. Cererea este mai mică. În final, maximum 2% dintre consumatori sunt dispuşi să plătească dublu pentru astfel de produse.

„Noi ne-am putea reprofila să convertim întreg Oltchimul să producă astfel de produse. Avem deja o treime de produse verzi, care nu emit CO2. Dar acest lucru nu se poate face mai devreme de patru-şase ani. Dimensiunea noastră este mijlocie în comparaţie cu alte combinate din Europa, care sunt mult mai mari şi care nu pot face astfel de viraje. La noi se poate, dar este în analiză să vedem dacă chimia verde va ţine. Deocamdată este doar un trend, iar o investiţie trebuie să aibă o masă critică de cumpărători pentru a fi profitabilă.

„Am fi a doua companie din lume care ar putea să facă o investiţie într-o piroliză verde. Prima s-a făcut cu 4,2 miliarde de euro. Probabil că noi o să ajungem la mai puţin.

„Pentru cei 5.000 de salariaţi pe care îi avem pe orizontală şi pe verticală am majorat salariile (24% anul trecut). Avem stock option plan pentru toţi salariaţii. Am depăşit toate barierele legislative şi se va aplica. 1 milion de acţiuni în fiecare an. În cazul gulerelor albe, profităm şi ne mulăm la fiecare trimestru după realitate. Acum profităm de cele nouă combinate chimice închise în UE. Am indentificat 1.200 de români pe care îi recrutăm să vină înapoi în ţară", a mai spus Vuza.

Foto: Arena Vâlceana