Stiri

Top 5 veşti bune pentru mediu în 2022

8
min
29/12/2022

Organizaţia neguvernamentală Bankwatch România a realizat un top cu cele mai bune veşti pentru mediu din 2022.

În ciuda problemelor pe plan mondial din 2022, dominate de război şi inflaţie, există şi motive de bucurie când vine vorba de combaterea crizei climatice şi protejarea mediului.

În octombrie, un sondaj Eurobarometru a dezvăluit că 63% dintre români simt că este responsabilitatea lor să acţioneze pentru a limita schimbările climatice, potrivit Comisiei Europene.

Rezultatele chestionarului plasează ţara noastră în rândul statelor unde iniţiativa verde este tot mai puternică, fapt întărit şi de organizaţiile de mediu în număr tot mai mare, care sunt tot mai vocale în lupta pentru planetă.

Organizaţia neguvernamentală Bankwatch România a realizat un top cu cele mai bune veşti pentru mediu din 2022.

1. Legea decarbonizării a fost votată și a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 decembrie 2022. Va intra în vigoare de la începutul anului 2023. Legea decarbonizării prevede că până în 2032, treptat, vor fi închise unități producătoare de energie pe bază de cărbune (lignit și huilă) cu o capacitate totală de 3225 MW (660 MW până la sfârșitul lui 2022, 1425 MW până la sfârșitul lui 2025, 1140 MW până la finalul lui 2032).

2. Studiul „Încălzire centralizată din surse regenerabile și alternative de energie pentru orașul Motru. Soluții și recomandări”, realizat de ISPE Proiectare și Consultanță, a fost lansat, iar soluțiile prezentate de specialiști au fost deja incluse de către Consiliul Local al municipiului Motru în Strategia energetică a UAT Motru.

Acest studiu demonstrează că tranziția de la un sistem de încălzire centralizat, pe lignit, către unul 100% regenerabil nu doar că este posibilă, dar este și viabilă economic și finanțabilă din multiple surse de fonduri nerambursabile. Motru poate deveni astfel un model pentru alte municipii de talie asemănătoare care iau în considerare schimbarea combustibilului pentru încălzire în sistem centralizat.

3. Tot în luna decembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 pentru România, care prevede un fond de 2,14 miliarde de euro pentru șase județe care vor fi afectate de măsurile ce se vor lua pentru decarbonizarea economiei.

Cele șase județe beneficiare sunt Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș, Prahova și Galați. Prin aceste fonduri județele afectate de închiderea termocentralelor și minelor de cărbune își pot reorienta economiile locale către alte sectoare și pot redezvolta comunitățile monoindustriale de acum prin reconversie profesională și noi oportunități de afaceri.

4. A fost făcut public Raportul Administrației Prezidențiale a României privind schimbările climatice, document în care sunt prevăzute și măsurile care se vor lua la nivel național în acest domeniu.

De remarcat că Raportul caută să alinieze România la planurile și obiectivele europene, abordând toate domeniile care se leagă de mediu și schimbări climatice într-un singur document.

5. Tot în luna decembrie a fost semnat de către aproape 200 de țări un acord istoric privind protecția biodiversității, la summitul COP15.   Acordul denumit „30 până în 30” obligă țările semnatare să ia măsuri pentru a opri extincția a sute de specii de viețuitoare pe tot globul și pentru conservarea a cel puțin 30% din zonele protejate ale planetei până în 2030.

„Semne bune! Ne dorim un 2023 cu oameni mai înțelepți și o planetă pe care viața să fie respectată sub toate formele ei”, a spus un reprezentant al Bankwatch România.

Sursa foto: Wikimedia Commons