Solutii

România, deja exportator de software, va deveni un jucător important pe piața „green tech” (analiză Thoughtworks)

7
min
11/10/2022

Thoughtworks este o companie de consultanţă globală în tehnologie care îşi desfăşoară activitatea în 40 de birouri din 17 ţări.

România a devenit un exportator major de software şi se va alinia tendinţelor globale de trecere la tehnologiile verzi, susţin specialiştii unei companii globale de consultanţă în tehnologie, într-o analiză publicată luni.

România, lider la ITO, SSC şi BPO

În viziunea experţilor Thoughtworks România, ţara noastră este deja unul dintre liderii din regiune în ceea ce priveşte ITO, SSC şi BPO, iar marile companii globale au decis să deschidă centre dedicate cercetării şi dezvoltării, serviciilor de afaceri, logisticii sau dezvoltării de software la comandă.

"Tot mai multe companii caută soluţii şi iau în calcul strategii prin care se angajează să fie neutre sau negative din punct de vedere al emisiilor de carbon, pe măsură ce guvernele şi alte organizaţii din industrie lucrează la nivel global pentru a soluţiona urgent criza emisiilor de carbon.

Companiile din România nu fac excepţie, mai ales că am devenit un mare exportator de software şi ne dorim să ne aliniem tendinţelor globale", a precizat Şerban Ţîr, managing director la Thoughtworks România.

Green Software Foundation

Conform datelor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), piaţa locală IT&C este estimată la 6,4 miliarde de dolari, din care 5,5 miliarde de dolari (85%) sunt reprezentate de exporturile IT.

De asemenea, aproape jumătate dintre veniturile totale (2,9 miliarde de dolari) provin de la companii mari cu peste 250 de angajaţi, urmate de companiile mici (sub 50 de angajaţi), care contribuie cu 2,2 miliarde de dolari, şi companiile mijlocii (50-249 de angajaţi), ce aduc 1,3 miliarde de dolari.

În contextul dezvoltării conceptului "Green Tech", Thoughtworks a co-fondat, împreună cu alţi jucători importanţi din industria tehnologiei, organizaţia nonguvernamentală Green Software Foundation, a cărei misiune este de a crea un ecosistem de încredere bazat pe oameni, standarde, instrumente şi cele mai bune practici pentru a dezvolta tehnologie şi software durabil.

"Trecerea către green tech la nivel global va aduce schimbări pozitive majore mediului înconjurător, şi în acelaşi timp, va contribui la creşterea afacerilor şi organizaţiilor. Cele mai active ţări în tranziţia către green tech şi în care Thoughtworks este prezentă sunt Finlanda, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Germania", notează sursa citată.

Centrele de date consumă enorm energie

La ora actuală, centrele de date consumă aproximativ 1% din energia electrică globală, iar estimările arată că, până în 2025, acest consum ar putea până la o cincime din totalul sursei de energie al planetei, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

O analiză întocmită de Reportlinker relevă faptul că piaţa globală a Centrelor de date "green" va creşte, cel mai probabil, la peste 58 miliarde dolari, în 2022, o majorare de peste 19% faţă de anul trecut, când a înregistrat o valoare de 48,63 miliarde de dolari. Mai mult, estimările indică, pentru anul 2026, un avans important al pieţei globale, care este de aşteptat să ajungă la o valoare totală de 120,26 miliarde de dolari.

Sursa foto: PxHEre