Stiri

VIDEO Avertismentul lui Antonio Guterres: Obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius „se sufocă”

6
min
22/12/2022

Secretarul general ONU a spus că planurile la nivel național privind schimbările climatice „sunt îngrozitor de insuficiente”.

Obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius „se sufocă”, a avertizat secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Guterres a spus că planurile la nivel național privind schimbările climatice „sunt îngrozitor de insuficiente”.

„Încă ne mișcăm în direcția greșită”, a spus el luni, în urmă conferinței internaționale de mediu COP15, organizată la Montreal.

El a anunțat în același timp un alt summit privind climă pentru septembrie 2023, pe care l-a descris drept „ambițios”, promițând că va provoca liderii guvernelor și companiilor să propună „acțiuni climatice noi, tangibile și credibile pentru a accelera ritmul schimbării” și pentru a lupta împotriva „amenințării existențiale” a crizei climatice.

„Invitația [la summit] este deschisă. Dar prețul biletului de intrare nu este negociabil – este necesară o nouă acțiune climatică care va determina progresul. Nu va fi un summit cu promisiuni deșarte. Fără excepții”, a spus Guterres, sugerând că va fi o conferință care va genera presiuni suplimentare asupra țărilor să acționeze, potrivit The Guardian.

În octombrie, o serie de rapoarte a scos la iveală cât de aproape este Pământul de o catastrofă climatică ireversibilă. Emisiile de carbon ar trebui să scadă la jumătate până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, dar emisiile din 2022 vor stabili un nou record.

Guterres a subliniat importanța unor acorduri dintre țările bogate și Indonezia, Africa de Sud și Vietnam, pentru a elimina treptat utilizarea cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil.

„Luptăm pentru a ajuta economiile emergente să renunțe la cărbune și să accelerăm revoluția energiei regenerabile”, a spus el.

La începutul lunii decembrie, Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, a spus că „lumea este pregătită să adauge la fel de multă energie regenerabilă în următorii cinci ani ca în ultimii 20 de ani”.

Sursa foto: Flickr/ James Dowson