Stiri

Câți bani vor primi de la UE județele Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, pentru tranziția verde

9
min
20/12/2022

Anunțul a venit în contextul aprobării de către Comisia Europeană a Programului Operațional de Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat cum vor fi repartizate cele de 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană către Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, pentru ca cele șase județe să tranziționeze către economii verzi.

Anunțul a venit în contextul aprobării de către Comisia Europeană a Programului Operațional de Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027, potrivit mfe.gov.ro.

Programul va finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală, dar care poluează. În acest sens, anul viitor vor fi lansate ghiduri pentru dezbatere publică și apeluri de proiecte.

Astfel, in total, se vor crea 11.000 de locuri de muncă noi, 30.000 de persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională, iar 24.000 de gospodării vor fi sprijinite să dobândească statutul de prosumator.

Când vor fi lansate ghidurile și apelurile de proiecte locale pentru Tranziția Justă către o economie verde

„Începând cu luna ianuarie 2023, ne propunem să lansăm ghidurile în dezbatere publică, iar în luna aprilie să deschidem apelurile de proiecte. Vom lăsa deschise apelurile de proiecte o perioadă suficientă pentru pregătirea și depunerea proiectelor.

Primul apel este destinat investițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, fiind una dintre prioritățile Programului Tranziție Justă, pentru toate cele șase județe, cu o alocare totală de peste 700 milioane euro. În cadrul apelului, vom acorda finanțare atât proiectelor între 200.000 și două milioane de euro, cât și proiectelor mai ambițioase cu o valoare cuprinsă între două și cinci milioane euro”, a spus secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.

„De asemenea, vom utiliza mecanisme de guvernanță participativă în procesul de elaborare a ghidurilor, implicând beneficiarii în pregătirea acestora, în vederea atingerii obiectivelor programului și a țintelor de absorbție asumate. Ghidurile vor fi simple și suple astfel încât să asigurăm un proces eficient de absorbție a fondurilor europene”, a adăugat Cîmpean.

O declarație comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea climatică a fost semnată de președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu; vicepreședintele CJ Galați, Doina Cucu; vicepreședintele CJ Dolj, Adrian Neațu; președintele CJ Gorj, Cosmin-Mihai Popescu; președintele CJ Hunedoara, Alin Țamba și vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Georgescu.

„Felicit autoritățile locale din aceste șase județe și sunt convins că rezultatul demersurilor de acum se vor vedea, în câțiva ani, în fiecare dintre comunitățile care vor beneficia de aceste finanțări”, a spus Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș.  

Ce sumă va primi județul Gorj de la UE, în cadrul PTJ

Tranziția la neutralitate climatică a județului Gorj până în 2030 va beneficia de 537 de milioane de euro, pentru a crea 2.385 de locuri de muncă directe în entitățile sprijinite.

Totodată, 1.268 de întreprinderi vor beneficia de sprijin pentru diversificarea economiei și crearea de locuri de muncă durabile și de calitate, 6.871 de persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru locuri de muncă într-o economie cu emisii reduse și 6.000 de gospodării vor fi sprijinite pentru a dobândi statutul de prosumator.

Ce sumă va primi județul Hunedoara de la UE, în cadrul PTJ

În județul Hunedoara, care va beneficia de 525 de milioane de euro, se vor crea 2.164 de locuri de muncă prin entitățile sprijinite, iar 1.286 de întreprinderi vor primi ajutor pentru a crea locuri de muncă durabile și de calitate.

Programul va ajuta 6.638 de persoane să beneficieze de reconversie profesională și 6.000 de gospodării pentru a obține statutul de prosumator.

Ce sumă va primi județul Dolj de la UE, în cadrul PTJ

Județul Dolj va primi 412 de milioane de euro, sumă care va ajuta la crearea a 1.825 de locuri de muncă directe prin entitățile care beneficiază de sprijin. Pe lângă acestea, 998 de întreprinderi vor beneficia de sprijin pentru a crea locuri de muncă durabile și de calitate, cu scopul diversificării economiei.

Totodată, 5.633 de persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională, iar 4.000 de gospodării vor fi ajutate pentru a primi statutul de prosumator.

Ce sumă va primi județul Galați de la UE, în cadrul PTJ

În județul Galați, cele 387 de milioane de euro destinate reducerii emisiilor producției de oțel vor crea 1.941 de locuri de muncă directe și 939 de locuri de muncă care diversifică economia și sunt durabile și de calitate.

Vor exista 4.078 de persoane care vor beneficia de programe de reconversie profesională și 2.800 de gospodării care vor fi ajutate cu dobândirea statutului de prosumator.

Ce sumă vor primi județele Prahova și Mureș de la UE, în cadrul PTJ

Județele Prahova și Mureș vor primi cele mai mici sume de la Uniunea Europeană - câte 277 de milioane de euro.

În Prahova vor fi create 1.600 de locuri de muncă directe și alte 665 de locuri de muncă diversificate, iar 3.173 de oameni vor fi ajutați cu reconversia profesională. Pentru dobândirea statutului de prosumator vor fi ajutate 2.200 de gospodării.

În județul Mureș vor fi create 1.342 de locuri de muncă directe și 707 de locuri de muncă diversificate, iar 3.532 de persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională. De asemenea, 3.000 de gospodării vor fi ajutate cu dobândirea statutului de prosumator.

Sursa foto: PxHere