Stiri

Cel mai mare aisberg din lume riscă să atingă insula Georgia de Sud

3
min
16/12/2020

Un aisberg desprins în Antarctica, având numele A-68a, amenință un teritoriu britanic aflat în Atlanticul de Sud, Insula Georgia de Sud.

Georgia de Sud este un loc recunoscut pentru fauna sălbatică existentă, pentru focile și pinguinii ce își au casa acolo. Acum, toată fauna de pe insulă este pusă în pericol pentru că traseele pe care animalele merg zilnic pentru a-și procura hrana ar putea fi blocate. Puii care trăiesc la suprafață sunt cei mai expuși pericolelor, conform BBC News, iar toate creaturile care trăiesc pe fundul mării ar putea fi zdrobite acolo unde A-68a ar urma să pătrundă.

„Ecosistemele își vor reveni, bineînțeles, dar există pericolul ca în cazul în care acest iceberg se blochează, să rămână acolo timp de 10 ani”, a spus prof. Geraint Tarling de la British Antarctic Survey (BAS). „Și asta ar face o diferență foarte mare pentru ecosistemul Georgiei de Sud", a mai declarat Geraint Tarling pentru BBC News.

Multe iceberguri au ajuns în ultima sută de ani în apropierea Georgiei de Sud, purtate fiind de curenții foarte puternici, dar în general, bucățile imense de gheață care ajung aici se topesc în câteva săptămâni sau în câteva luni, în funcție de dimensiuni. Însă, de data aceasta, este vorba de un aisberg de sute de miliarde de tone, scufundat la o adâncime relativ mică – 200 de metri,  având o suprafață de aproximativ 4200 de kilometri pătrați, care s-a desprins din Antarctica la mijlocul anului 2017 și care a ajuns la numai câteva sute de kilometri de teritoriul britanic. Adâncimea mică îi permite o deplasare facilă spre insulă, însă specialiștii speră că el poate fi deviat pe drum de curenți. „Apropierea icebergului are implicații masive. Animalele nu se vor putea hrăni, pentru că traseele lor normale de hrănire vor fi blocate, vor trebui să parcurgă distanțe mai lungi, iar adulții nu vor mai putea reveni la „cuib” la timp pentru a-și hrăni puii”, a explicat profesorulTarling.

În anul 2004, când alt aisberg de mari dimensiuni, A38, s-a îndreptat către Georgia de Sud, a adus cu el moartea a mii de pui de focă, găsiți pe plajele locale. Totuși, icebergurile au și efecte pozitive la o privire globală, printre ele fiind faptul că ele aduc cantități imense de praf, feritilizând planctonul oceanic din jur.