Solutii

A fost creată o nouă super-enzimă care mănâncă plasticul de șase ori mai repede

4
min
6/10/2020

Derivată din bacteria care a evoluat în mod natural să consume plasticul, poate ajuta la reciclarea completă a PET-urilor, consumând de șase ori mai repede decât cele de până acum.

Oamenii de știință au creat această nouă super-enzimă unind două enzime separate care au fost descoperite în gândacii care consumau plastic într-o groapă de gunoi din Japonia, în 2016. O variantă modificată a primei enzime a fost făcută publică în 2018, care reușea să descompună plasticul în câteva zile. Însă noua enzimă face același lucru de șase ori mai repede! „Când am conectat enzimele, mai degrabă fără să ne așteptăm la asta, am obținut o creștere bruscă a activității”, a declarat profesorul John McGeehan, de la Universitatea Portsmouth, Marea Britanie. „Aceasta este o traiectorie către încercarea de a face enzime mai eficiente, care sunt mai relevante din punct de vedere industrial. Dar este, de asemenea, una dintre acele povești despre învățarea de la natură și apoi aducerea ei în laborator.

O companie din Franța a făcut publică, în luna aprilie, o altă enzimă care a fost descoperită într-o grămadă de compost de frunze, care degradează 90% din sticlele de plastic în 10 ore, însă care necesită temperaturi de peste 70 de grade Celsius. Super-enzima, pe de altă parte, funcționează la temperatura camerei. Echipa examinează acum modul în care enzimele pot fi modificate pentru a le face să funcționeze și mai repede. „Există un potențial uriaș”, a spus McGeehan. „Avem câteva sute în laborator cu care experimentăm diverse combinații.” Combinarea enzimelor care consumă plastic cu cele existente care descompun fibrele naturale ar putea permite reciclarea completă a materialelor mixte, a spus McGeehan. „Țesăturile mixte (din poliester și bumbac) sunt foarte greu de reciclat. Am vorbit cu unele dintre marile companii de modă care produc aceste textile, pentru că în prezent se luptă cu adevărat cu această problemă.” Super-enzima ar putea fi folosită pentru reciclare, la nivel industrial, într-un an sau doi.