Smart City

Schi sustenabil: O staţiune din Elveţia a demonstrat că turismul prietenos cu mediul este posibil

3
min
24/2/2023

O staţiune de schi din Elveţia este dovada că dezvoltarea turismului şi menţinerea sustenabilităţii pot coexista.

În Andermatt, 100% din electricitatea produsă şi folosită este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Proprietăţile companiei Andermatt Swiss Alps au obţinut toată energia necesară de la centralele hidroelectrice din regiune şi cele patru turbine eoliene de pe muntele Gütsch din staţiune, conform The Independent.

Un aspect-cheie al modernizărilor continue atât în ceea ce priveşte pistele montane, cât și în ceea ce priveşte satul, a fost sustenabilitatea, potrivit expertului în sustenabilitate al companiei, Carmen Carfora.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Există mai multe moduri prin care firma de turism a demonstrat eforturi în direcţia sustenabilităţii. În 2020, Andermatt Swiss Alps Group şi-a măsurat pentru prima data amprenta de carbon pentru anul precedent, iar mai apoi a repetat iniţiativa în 2021, realizând totul într-un mod transparent, întrucât a menţionat atât reuşitele cât şi aspectele care necesită îmbunătăţiri.

Ratrack-urile care folosesc combustibili fosili sunt o problemă şi în Andermatt, precum în staţiunile de schi din întreaga lume. Însă, în satul elveţian există alte măsuri pozitive în ceea ce priveşte mediul: încălzirea clădirilor şi vehiculele de pasageri sunt 100% neutre climatic, iar infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice a fost extinsă.  

„Până în 2030, Andermatt Swiss Alps Group doreşte ca operațiunile sale să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, să crească diversitatea angajaților săi și să obțină o profitabilitate sustenabilă”, a declarat compania din spatele staţiunii de schi.

Mai poţi citi şi: Primăria Sectorului 1 a intensificat ridicarea maşinilor parcate ilegal. Anunţul făcut de Clotilde Armand

Turiştii au opţiuni sustenabile când vine vorba de mâncare – restaurantele GÜTSCH şi Bären oferă multe opţiuni de feluri de mâncare pregătite cu ingrediente produse la nivel local.

Pasionaţii de schi pot ajunge în staţiune într-un mod sustenabil din Paris, luând trenul către Lyon, iar, de acolo, un alt tren către Basel în Elveţia şi în final un tren până la Andermatt.