Stiri

Canada a anunţat prima sa strategie naţională de adaptare la schimbările climatice

6
min
29/11/2022

Prin implementarea a aproape 70 de măsuri, guvernul federal canadian speră să reducă costurile legate de dezastrele naturale.

Guvernul canadian a dezvăluit joi prima sa strategie naţională de adaptare la schimbările climatice, care prevede investiţii şi noi standarde de construcţie pentru "a proteja comunităţile şi a construi o economie puternică", relatează AFP.

În total, 1,6 miliarde de dolari canadieni (1,1 miliarde de euro) vor fi investiţi, pe parcursul a cinci ani, pentru a ajuta municipalităţile şi cantoanele să finanţeze infrastructuri publice rezistente la inundaţii sau pentru a informa mai bine canadienii, cu ajutorul unor noi hărţi ale inundaţiilor sau date climatice mai precise.

Prima strategie naţională de adaptare la schimbările climatice

"Schimbările climatice afectează toate comunităţile din Canada", a declarat ministrul protecţiei civile Bill Blair de pe Insula Prince Edward, o provincie grav afectată la sfârşitul lunii septembrie de uraganul Fiona.

Considerată cea mai costisitoare furtună care a lovit regiunea atlantică (660 de milioane de dolari pagube), Fiona este doar un început al costurilor care vor urma, estimează guvernul canadian, care se aşteaptă ca pagubele cauzate de dezastrele naturale să se apropie de 15,4 miliarde de dolari pe an până în 2030.

"În ultimii ani, am observat, şi nu numai în Canada, ci în întreaga lume, o creştere a frecvenţei şi a severităţii evenimentelor climatice", a adăugat ministrul, menţionând inundaţii, incendii de pădure şi valuri de caniculă care au lovit Canada.

Prin implementarea a aproape 70 de măsuri, guvernul federal canadian speră să reducă costurile legate de dezastrele naturale prin definirea "obiectivelor şi a ţintelor clare pentru adaptare". Fiecare dolar investit ar trebui să conducă la economii de până la 15 dolari, afirmă Ottawa.

Obiective federale ajustate după necesități

Numai noile standarde de construcţie în caz de inundaţii şi incendii ar putea să conducă la economii de până la 4,7 miliarde de dolari anual, a mai spus guvernul, care menţionează şi pădurile urbane dezvoltate în ultimii ani în cel mai mare oraş din ţară, Toronto.

Se aşteaptă ca aceste zone verzi să reducă costurile cu aparatele de climatizare, să îmbunătăţească calitatea aerului şi să reducă presiunea asupra infrastructurii de gestionare a apelor pluviale, potrivit autorităţilor care intenţionează să creeze 15 noi parcuri urbane în ţară până în 2030.

Guvernul federal a stabilit obiective specifice care vor fi "ajustate după necesităţi". El vrea să se asigure că, până în 2025, 60% dintre canadieni vor fi conştienţi de riscurile de dezastre la care sunt expuse locuinţele lor, că 30% din terenuri şi ape vor fi conservate până în 2030 pentru a pune capăt pierderii biodiversităţii sau că, până în 2040, toate decesele cauzate de valurile extreme de căldură vor fi eliminate.

Sursa foto: Wikimedia Commons