Stiri

România aruncă peste 90% din deşeuri la groapă şi pierde astfel zeci de miliarde de euro - Berceanu

3
min
6/7/2023

Fostul şef al Gărzii de Mediu a avertizat că România aruncă un procent uriaş din deşeuri la groapa de gunoi, pierzând astfel zeci de miliarde de euro.

Octavian Berceanu a spus că problemele provin nu doar din lipsa infrastructurii, ci chiar şi din legile ţării.

„Noi aruncăm în momentul de faţă peste 90% din deşeuri pe groapă, (n.r. - ceea ce) produce pierderi de miliarde în ceea ce înseamnă economia circulară. Nu recuperăm de acolo nimic şi în loc să ducem pe piaţă ca materie primă ce rezultă din sortare, noi aruncăm”, a spus Berceanu la B1 TV.

Olanda obţine pe fiecare tonă de materii prime, în care intră şi materiile recuperate din deşeuri, 5.200 de euro. Media europeană este de 2.100 euro pe tonă, a adăugat el.

„România, din 2000 până în 2020 a scăzut de la 300 de euro pe tonă la 200 de euro pe tonă. De 10 ori mai puţin decât media europeană şi de 30 de ori mai puţin decât Olanda. Şi suntem singura ţară cu trend negativ în Europa, de parcă am fi în mijlocul unui război” a mai spus fostul şef al Gărzii de Mediu.

Acesta a vorbit şi despre faptul că industria s-a confruntat cu un blocaj pe tot fluxul de gestionare a deşeurilor municipale, în ultimele luni, din cauza unei Ordonanţe de Urgenţă de anul trecut - însă o nouă OUG a fost anunţată recent pentru a rezolva problema.

„În loc să atingem 50% deviere de la groapă, de la aruncat deşeuri, noi suntem acum la câteva procente, două-trei procente, pentru că nu se mai sortează deloc. Din păcate, tot demersul ăsta legislativ a format nişte breşe în lanţul de sortare şi a favorizat anumite grupări infracţionale sau monopoluri”, a spus Berceanu.

„De exemplu, Bucureştiul are un monopol acum şi capacitatea de sortare la groapă este sub 10% din cât aruncăm noi. Asta înseamnă că nu ne îndeplinim nici în următoarea mie de ani vreun deziderat vis a vis de Europa şi de reciclare şi pierdem aproape 20 de miliarde de euro în fiecare an”, a concluzionat el.

Foto: frimufilms/Freepik