Stiri

Ne pot transforma hainele in supereroi?

4
min
30/10/2023

Un interviu cu Federico Izzo

Federico Izzo este creatorul unui costum inteligent de sport pe care o sa il puteti vedea la Go Tech World, intre 8 si 9 noiembrie, la Romexpo.

Acesta va purta costumul în timpul speech-ului din cadrul evenimentului si are abilitatea de a măsura în timp real ce se întamplă in corpul lui (puls, oxigen etc) și să îi transmită dacă ar păți ceva în acest timp. Acest tip de costum este creat în special pentru sportivi și antrenamentele lor.

Care este tehnologia din spatele acestui produs?

Tehnologia din spatele produsului nostru combină unele dintre cele mai avansate tehnologii textile bazate pe electronice elastice și flexibile cu un grad ridicat de industrializare și inteligență artificială. Am creat un circuit închis în care putem extrage date pe care niciun dispozitiv purtabil de pe piață nu le extrage și le procesăm printr-un algoritm AI inovator care identifică modele comportamentale eronate pentru sportivi. Toate acestea duc la automatizarea imediată a procesului de prevenție, cu rezultate care nu au mai fost atinse până acum.

Cum funcționează? Cum pot hainele inteligente să monitorizeze și să prevină posibilele leziuni cauzate de efortul fizic intens în timpul antrenamentului?

Este proiectat pentru a monitoriza sportivul în două faze cheie pentru corp: faza de antrenament, dar mai ales faza de recuperare după antrenament. Extragem date legate de activitatea cardiacă, termică și posturală. Desigur, acestea sunt două costume diferite, adaptate clientului. În plus, un algoritm de inteligență artificială analizează în mod continuu și controlat toate datele extrase din tricouri pentru a identifica modele de risc pentru sportiv. Este ca și cum ai fi urmărit confortabil de un medic specialist în leziuni sportive, chiar și în timpul rutinei zilnice.

Cum vedeți impactul acestui tip de tehnologie asupra siguranței și performanței sportivilor în timpul antrenamentelor și competițiilor?

Considerăm că tehnologia noastră are un impact semnificativ în industrie, nu doar datorită algoritmilor inovatori de analiză, ci și datorită capacității de a merge dincolo de antrenament.

Adică, monitorizarea și accesul la datele legate de perioada de recuperare, la care până acum nu se putea accesa din cauza numeroaselor probleme tehnologice. Unele cluburi sportive importante din Italia și Europa au arătat deja interes în tehnologie, în special pentru a proteja jucătorii în care au investit sume mari. Dar obiectivul nostru este mult mai ambițios: să aducem această tehnologie atenției tuturor sportivilor, deoarece fiecare dintre noi are dreptul la sănătate și să-și continue cariera sportivă fără a fi forțat să renunțe din cauza leziunilor grave.

Care au fost principalele provocări în dezvoltarea produsului și cum le-ați depășit?

Principalele dificultăți în dezvoltarea produsului nostru au fost găsirea tehnologiilor cu un grad ridicat de industrializare și, împreună cu centrele de cercetare, începerea unui proces de R&D pentru a le verticaliza în sectorul textil pentru îmbrăcăminte inteligentă. În plus, achiziția datelor și dezvoltarea unui model predictiv au fost și sunt încă elemente complexe de gestionat. Aceasta se datorează necesității unor figuri extrem de transfuncționale care să combine știința datelor cu știința sportului.

Ce date și informații colectate sunt disponibile sportivilor și cum le pot interpreta pentru a-și îmbunătăți performanța?

Dispozitivul nostru oferă acces la trei nivele de date biometrice. Primul se bazează pe date "brute", cum ar fi ECG-ul, temperaturile și accelerările axiale. Aceste date sunt prezentate utilizatorului pentru a fi complete și sunt însoțite de căi de citire ghidate care îi ajută chiar și pe utilizatorii mai puțin experimentați să le interpreteze. Oferim, în plus, acces la un al doilea nivel de date legate de nivelurile de stres psihofizic, stresul muscular, timpii de recuperare pentru antrenamentele individuale și eficiența pre-antrenament. Acest nivel utilizează algoritmi pentru a combina datele extrase din hardware-ul de bază. Ultimul nivel de date oferă acces la indicii de expunere la risc de accidentare zilnică și lunară și la indicii de sănătate generici calculate prin algoritmii AI sofisticați dezvoltați de noi.

Care sunt principalele sporturi sau activități fizice pentru care invenția este cel mai bine potrivită?

În prezent, H-Cube oferă tipul său de tehnologie și servicii echipelor de fotbal care au scopul de a monitoriza în mod specific jucători fragili sau pe care s-au făcut investiții semnificative, sau mai larg întregii echipe. Cu toate acestea, lucrăm la parteneriate strategice cu companii de echipament sportiv din industria alergării, tenisului și ciclismului pentru a permite integrarea tehnologiei în colecțiile lor și, de fapt, pentru a extinde rapid baza de sportivi care utilizează tehnologia noastră de prevenție.

Care sunt planurile dvs. pentru dezvoltarea acestui produs? Există planuri de extindere către alte industrii sau pentru utilizatorii obișnuiți, nu doar pentru sportivi?

H-Cube intenționează să exporte această tehnologie în industria îmbrăcămintei sportive, stabilindu-se ca furnizor de tehnologie pentru modernizarea produselor comune de îmbrăcăminte sportivă. În prezent, există biometrice care ar putea fi de mare ajutor și pentru categoriile din afara industriei sportive. Gândiți-vă doar la indicii generice de sănătate sau la traseele ECG extrase cu un nivel adecvat de precizie medicală, care ar putea ajuta la prevenirea și tratarea sindroamelor cardiace cu mai mulți ani înainte ca simptomele să apară. Pe termen scurt, totuși, obiectivul este de a consolida această tehnologie în sectorul sport-tech și de a evalua și încerca să maximizăm utilizarea produsului de către sportivi pentru propria lor sănătate; începând cu 2028, va fi cu siguranță luată în considerare intrarea în piețele conexe.

Cum vedeți impactul pe termen lung al tehnologiei purtabile asupra sănătății și bunăstării în societate?

Impactul pe care dispozitivele purtabile dezvoltate de H-Cube îl pot avea poate fi căutat în automatizarea procesului de extragere a parametrilor biometrici; această caracteristică, combinată cu posibilitatea de a accesa parametri în momente ale zilei sau vieții noastre care sunt prost monitorizate, va permite crearea unor seturi masive de date pentru cercetare și prevenție. De acolo încolo, inteligența artificială și toți algoritmii de prevenire a leziunilor vor fi capabili să identifice, cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, boli particulare care pot afecta sănătatea noastră. Ceea ce credem la H-Cube este că cu cât aveți mai multe date, cu atât sănătoși veți fi, așa că spunem, purtați sănătatea voastră!