Solutii

Rabla Plus 2023: Câţi bani primesc românii pentru a achiziţiona vehicule electrice sau hibride

4
min
6/7/2023

Românii pot beneficia de zeci de mii de lei pentru a cumpăra un autovehicul nou, în schimbul predării a unui sau două autovehicule uzate pentru casare.

Programul Rabla Plus pentru 2023, lansat săptămâna trecută, le permite atât persoanelor fizice cât şi celor juridice să se înscrie.

Cuantumul finanţării este de 51.000 de lei per ecotichet pentru autovehiculele noi pur electrice sau cele noi cu pilă de combustie cu hidrogen şi de 26.000 de lei pentru un autovehicul nou hibrid plug-in, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

Pentru două autovehicule uzate, cuantumul finanţării este de 54.000 de lei per ecotichet pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru unul hibrid.

Foto: afm.ro

Maşinile hibride acoperite de program nu trebuie să genereze mai mult de 80 de grame de dioxid de carbon per kilometru în sistem WLTP.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 de lei.

Ecotichetele se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric sau hibrid a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus, potrivit ghidului de finanţare actualizat în martie 2023.

Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Foto: frimufilms/Freepik