Life Style

Expoziție la Antipa: contribuția românilor la conceptul de durabilitate

4
min
13/8/2020

Expoziția „De ce ne rabdă Pământul?” - Antipa, Brâncuși, Georgescu-Roegen - vizionari ai conceptelor de sustenabilitate.

Vizitatorii vor putea explora, cu sprijinul dioramelor artistice dedicate lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu-Roegen, modul în care cultura tradițională informează și clădește noțiuni devenite astăzi indispensabile pentru dezvoltarea pe termen lung, într-un mod sustenabil. Aflată în Sala Multimedia de la parterul Muzeului, expoziția poate fi vizitată – până pe 30 septembrie - de marți până duminică, între orele 10:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).

Opera de o viață a celor trei a generat, în ultima sută de ani, valoroase puncte de plecare pentru noi priorități ale lumii actuale, de la economia ecologică sau economia circulară la preocuparea pentru epuizarea resurselor. Trecerea la un trai în armonie cu Planeta presupune înțelegerea și asumarea principiilor dezvoltării unei societăți durabile, iar schimbarea comportamentelor este facilitată de cultură”, au transmis organizatorii într-un comunicat.

Alăturarea celor trei vizionari poate părea surprinzătoare, dar vrem să scoatem la lumină aspecte mai puțin cunoscute ale muncii lor. De exemplu, Antipa, biologul care a rafinat „diorama” și a fost un pionier în muzeologie, a fost și un experimentat antropolog practician și bioeconomist. Iar Nicolae Georgescu-Roegen, un mare matematician, statistician și economist, autorul teoriei bioeconomiei, este practic necunoscut publicului român din afara mediului universitar – științific, deși este considerat, astăzi, unul dintre părinții conceptului de dezvoltare durabilă la nivel global. De la Brâncuși ne-a interesat perspectiva tehnicii sale de „cioplire directă”, care îl pune într-un dialog creativ direct cu natura și materia. Toți trei au acordat prioritate naturii și au analizat în mod original relația om-natură-societate, iar unghiul din care le privim opera, în această expoziție, este unul influențat de o întrebare extrem de actuală: «Cum vrem să ne dezvoltăm: mai mult sau mai înțelept?»” Teodor Frolu, curator.

Expoziția este organizată de DC Communication, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, ca parte din proiectul cultural pluridisciplinar „Este dezvoltarea unei lumi durabile un act cultural? Antipa, Brâncuși, Georgescu-Roegen”, co-finanțat de AFCN.