Stiri

În Cuba, populația se zbate în fiecare zi să aibă apă potabilă

4
min
8/10/2020

Precipitațiile rare, populația în creștere, epuizarea utilităților de apă, embargoul paralizant al SUA și dificultățile economice au dus la această criză.

În Cuba plouă rar, ultimii ani au fost tot mai secetoși, iar apa a devenit un lux în multe zone. Un fotoreporter și antropolog olandez, Sanne Derks, a petrecut luni întregi analizând problema apei în Cuba și a descoperit că localnicii au găsit modalități ingenioase pentru a rezolva problemele legate de accesul la apă. În 2019, statul comunist a recunoscut dreptul fiecărui cetățean cubanez de a avea acces la apă potabilă, dar în ciuda unor eforturi vizibile, respectarea acestei promisiuni nu este deloc ușoară. Gospodăriile au rezervoare de apă pentru a ajuta la gestionarea întreruperilor de alimentare, deoarece aceasta nu este distribuită în fiecare zi, 24 de ore. De exemplu, orașul Trinidad din centrul Cubei are de obicei două ore de apă curentă la fiecare 5 zile, dar când singura sursă de apă din zonă s-a întrerupt, timp de 20 de zile, până s-a efectuat reparația, orașul nu a fost aprovizionat cu apă potabilă. Din acest motiv, pe această perioadă, a fost livrată apă netratată pe care au filtrat-o localnicii.

În Cuba, companiile naționalizate sunt responsabile pentru toate facilitățile esențiale, inclusiv alimentarea cu apă. Economia aflată în dificultate a dus la lipsa renovării care este pusă și pe seama embargoului strict impus de Statele Unite. Criza survenită în urma pandemiei a pus Cuba și mai mult în dificultate nemaiputând primi provizii din alte țări.

Dacă conductele de apă sunt stricate sau nu există, apa se livrează în camioane, iar oamenii vin cu găleți cu care cară apa să-și umple rezervoarele. Acest mod de alimentare cu apă nu este întotdeauna fiabil. Anul trecut, lipsa de combustibil provocată de criza din Venezuela, țară din care se făcea importul de combustibil, a agravat probleme de apă ale Cubei. Fără benzină, camioanele cu apă nu pot fi utilizate pentru distribuție. Păstrarea apei în rezervoarele de stocare poate cauza alte probleme, cum ar fi țânțarii care transmit diferite boli tropicale și care își depun ouăle acolo. Departamentele de sănătate au sarcina de a verifica și a se asigura că nu există larve în apă, deoarece substanțele chimice folosite pentru prevenirea acestora sunt rare și atunci trebuie găsite alte soluții. Pentru exterminarea larvelor sunt folosiți pești care le mănâncă. Dacă un pește moare, acesta este înlocuit imediat. Concluzia fotoreporterului și antropologului olandez Sanne Derks a fost că în Cuba, e o luptă continuă a populației pentru a-și asigura o nevoie primordială: accesul la apă potabilă.