Life Style

700 de kilograme de chiștoace au fost colectate și valorificate energetic în sectorul 3 din București

3
min
29/7/2020

În urma campaniei British American Tobacco în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și asociația Green Academy, scrumierele stradale sunt folosite cu succes de bucureșteni.

Campania „Alege asumat un oraș curat”, începută în octombrie 2019, a ajuns la cifre impresionante de colectare, respectiv 700 de kilograme de chiștoace care vor fi valorificate energetic. În cele nouă luni de proiect, cu 300 de scrumiere stradale amplasate strategic, bucureștenii au aruncat peste 1,4 milioane de chiștoace în scrumierele speciale din punctele cu circulație intensă din Sectorul 3. Atunci când aruncau un muc de țigară, fumătorii puteau vota între mesaje precum „pizza sau hamburger?”, „trezit de dimineață sau culcat târziu în noapte?”, „ochelari de soare sau ochelari de ski?”. Tag-urile sunt deja celebre #fiicunoi, #nufigunoi.

Cele 700 de kilograme de mucuri de țigară sunt colectate selectiv, stocate în containere și transportate la stația de sortare, de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică.

Mucurile de țigară colectate selectiv vor fi transferate către o instalație de coincinerare cu recuperare de energie, cu o capacitate de peste 12 tone/oră. Prin valorificarea energetică a mucurilor de țigară colectate selectiv scade cantitatea de resurse naturale utilizate în procesul tehnologic de fabricație a cimentului. Dată fiind compoziția acestora, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosferă a oricăror gaze nocive”, a explicat Andrei Dinescu, Director Marketing Green Academy.

Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada și Statele Unite ale Americii, dar și în câteva state din Europa precum Franța, Germania sau Marea Britanie.

Credem în alegeri informate și asumate și mai credem că fiecare dintre noi are un rol în asigurarea unui oraș curat. Tocmai de aceea, îndeosebi acum, când tehnologia permite valorificarea energetică a chiștoacelor, vrem să încurajăm fumătorii să-și arunce chiștoacele acolo unde le este locul: în scrumiere, nu pe stradă”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco Aria Europa Centrală și de Sud.

În urma rezultatelor campaniei, autorități locale din Iași, Sibiu și Constanța și-au manifestat interesul pentru implementarea unui proiect asemănător în orașele lor. Sperăm că se va extinde, de asemenea, și în alte sectoare din București.