Stiri

Ordonanţă de urgenţă pentru a debloca fluxul de gestionare a deşeurilor municipale

3
min
6/7/2023

Mulţi operatori s-au plâns în ultimele luni că deşeurile nu mai sunt primite la staţiile de sortare sau la depozite din cauza unor documente neactualizate.

Pentru a debloca fluxul de gestionare a deşeurilor municipale, autorităţile au emis un nou proiect de OUG care mută obligaţiile de actualizare a contractelor de delegare până la data de 31 decembrie 2023.

Decizia a venit în contextul în care, începând cu luna ianuarie, industria s-a confruntat cu un blocaj pe tot fluxul de gestionare a deşeurilor municipale, din cauză că foarte puţine contracte au fost actualizate.

Mulţi operatori s-au plâns în ultimele luni că deşeurile nu mai sunt primite la staţiile de sortare sau la depozite din cauza acestor documente neactualizate, potrivit Ecoteca.

Problemele au început în septembrie 2022, când Ordonanţa de Urgenţă nr. 133/2022 a fost publicată şi a atras multe critici din cauza modificărilor aduse atribuirii contractelor de delegare a gestiunii deşeurilor municipale.

În noiembrie 2022, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a trimis o circulară prin care le amintea Unităților Administrativ –Teritoriale și Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară că trebuie să atribuie contractele de delegare pentru sortare, tratare şi depozitare, prin eliminare, a deşeurilor municipale, în 120 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 133/2022, respectiv 29 ianuarie 2023. După modificările recente, aceste obligaţii din articolul cinci vor fi abrogate.

Noul proiect legislativ păstrează doar termenul-limită de 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 133, pentru a recalcula şi aproba noile tarife ale activităţilor de salubrizare.

Foto: Freepik