Stiri

Republica Moldova: Fum negru de la Uzina Metalurgică Râbnița. Localnicii se plâng că îi îmbolnăvește

3
min
5/10/2022

Autoritățile de la Chișinău au prelungit, din nou, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, prin derogare de la lege.

Între timp, localnicii din regiune se plâng că fumul negru care iese prin coșurile uzinei, în special noaptea, le afectează grav sănătatea.

Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, până pe 31 octombrie, valabilitatea autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a celei de emisie a poluanților în atmosferă.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Este a cincea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, pentru o lună-două, prin derogare de la legislația ecologică, deși controalele făcute de inspectorii de mediu constată nereguli în activitatea uzinei.

Compromis în schimbul electricității

Când a fost acordată derogarea anterioară, ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, care și-a dat demisia între timp, a explicat că astfel Chișinăul face „un compromis” Tiraspolului în cadrul unor „negocieri mai largi, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, în special pentru a evita scumpirea electricității livrate malului drept de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

„E alegerea noastră, ca societate, vrem să plătim de două ori mai mult curentul electric sau nu. Dacă suntem gata să o facem, atunci refuzăm autorizația”, a declarat atunci ministra.

Sursă foto: www.canal2.md