Solutii

Cum a reuşit o femeie să îşi reducă emisiile de carbon cu 61%

4
min
16/11/2023

O femeie a vorbit despre cum a reuşit să reducă masiv emisiile de carbon pe care stilul ei de viaţă le cauza, în speranţa că îi va inspira şi pe alţii să facă alegeri mai verzi, în lupta împotriva crizei climatice.

Jo Clay a recunoscut că a fost îngrijorată despre schimbările climatice de când era copil, însă a crezut că cineva va rezolva problema. Când a devenit adult, a realizat că nimeni nu a făcut asta şi şi-a dat seama că responsabilitatea îi revine fiecăruia dintre noi.

Momentul în care a avut un copil a făcut-o să vizualizeze viitoarele generaţii pentru care merită să protejăm Pământul cât mai bine şi a realizat că nu poate continua să colecteze separat în timp ce poluează masiv zburând de câteva ori pe an cu avionul.

A început să analizeze amprenta de carbon a alimentelor pe care le consumă începând cu 2018, potrivit The Guardian. Pe lângă alegerile alimentare, aceasta a învăţat că cele mai multe emisii de carbon sunt cauzate şi de consumul domestic de electricitate şi gaz, zboruri, risipa alimentară, transportul, băuturile, mâncarea pentru animale şi hainele pe care le cumpăra.

Clay a făcut tranziţia completă către energie regenerabilă şi a început să călătorească doar cu transportul în comun, pe jos şi cu bicicleta. Mai târziu, şi-a dat seama că în cazul ei nu era mereu posibil să opteze pentru aceste tipuri de transport, astfel că a achiziţionat şi o maşină, însă a optat pentru una electrică.

Deşi cea mai bună soluţie ar fi fost să nu mai călătorească niciodată cu avionul, femeia a început să zboare mai puţin şi a înlocuit căldura pe bază de gaz cu cea pe bază de electricitate.

O altă dificultate pe care a întâmpinat-o este în a fi vegan, un stil de viaţă care reduce o cantitate mare de emisii, însă aceasta a recunoscut că se află printre cei care nu reuşesc să opteze exclusiv pentru o astfel de dietă. Însă, în încercarea de a face schimbări pozitive şi din acest punct de vedere, a început să înlocuiască multă carne, lactate şi peşte cu alternative pe bază de plante de la supermarket. În acest fel, a reuşit să reducă emisiile pe care le cauza prin alimentaţia ei cu 600 de kilograme de gaze cu efect de seră. Clay a schimbat şi dieta câinilor ei, renunţând complet la carnea roşie.

Atunci când a început să aibă mai multă grijă la impactul pe care îl are consumul propriu, Clay avea deja panouri solare şi cumpăra preponderent haine la mâna a doua. Totodată, aceasta mânca vegan în timpul săptămânii şi consuma carne de vită în fiecare sâmbătă, însă după ce şi-a dat seama de emisiile uriaşe pe care le emitea, a redus consumul de carne roşie la o dată pe lună şi acum mănâncă carne de pui, raţă şi porc în locul celei de vită.

Femeia a fost surprinsă să afle că impactul sucurilor ambalate este semnificativ, aşa că le-a eliminat complet, însă i-a fost mai greu să renunţe la vinul îmbuteliat.

O altă lecţie pe care a învăţat-o este că impactul produselor pe care le cumpărăm este mai important decât cel al achiziţionării unor produse neambalate, însă este de acord că reciclarea este benefică într-o lume în care aceste ambalaje încă există.

Alte schimbări pe care le-a făcut Clay includ schimbarea becurilor, duşuri mai scurte, pornirea caloriferelor la 14 grade pe timpul zilei şi oprirea lor completă pe timpul nopţii.

„Vestea bună este că a face compromisuri poate avea un impact pozitiv. Dieta mea de reducere a emisiilor de carbon a arătat că schimbările relativ ușoare pot face o mare diferență. Una dintre cele mai mari lecții a fost că nu trebuie ca acestea să îți reducă calitatea vieții”, a spus ea.

„Scriu asta în vacanța copiilor. Cândva mi-aș fi luat familia într-un avion pentru a pleca într-un loc de care abia ne-am aminti ulterior. În schimb, weekendul trecut, fetița mea de nouă ani a prins vreme numai bună pentru a merge cu caiacul pe plaja noastră locală”, a adăugat Clay.

„Putem avea o viață bună cu un impact mai mic. Avem nevoie de sprijin, lideri și informații potrivite pentru a face acest lucru”, a concluzionat femeia.

Foto: Freepik