Stiri

Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră

3
min
25/1/2023

Studiul este primul care demonstrează efectul general de răcire al prafului atmosferic de deșert.

Un nou studiu arată că praful atmosferic global (particulele microscopice din aer din furtunile de praf din deșert) are un ușor efect general de răcire asupra planetei.

Cercetarea UCLA, din SUA, publicată în Nature Reviews Earth and Environment, a constatat că cantitatea de praf de deșert a crescut cu aproximativ 55% de la mijlocul anilor 1800 încoace, ceea ce a dus la o creștere a efectului de răcire al prafului.

Praful atmosferic temperează încălzirea globală

Studiul este primul care demonstrează efectul general de răcire al prafului atmosferic de deșert.

Unele efecte ale prafului atmosferic încălzesc planeta, dar pentru că alte efecte ale prafului contracarează de fapt încălzirea (de exemplu, împrăștiind lumina soarelui înapoi în spațiu și disipând norii înalți care încălzesc planeta), studiul a calculat că efectul general al prafului este unul de răcire.

În cazul în care nivelurile de praf scad sau încetează să crească, încălzirea ar putea crește, a spus fizicianul Jasper Kok, de la UCLA , autor principal al studiului.

Poți citi și: Copii francezi care locuiesc în sate apropiate de o topitorie, intoxicați și contaminați cu plumb

„Arătăm că praful atmosferic a crescut și, cel mai probabil, a contracarat ușor încălzirea gazelor cu efect de seră”, a spus Kok, care studiază modul în care particulele afectează clima.

Sursa foto: Flickr/ IAEA Imagebank