Stiri

Copii francezi care locuiesc în sate apropiate de o topitorie, intoxicați și contaminați cu plumb

3
min
24/1/2023

Intoxicaţia cu plumb, "boala cu plumb" sau saturnismul, afectează sistemul nervos, măduva osoasă şi rinichii.

Opt cazuri de intoxicaţie cu plumb şi 75 de contaminări cu plumb au fost detectate la copii în urma unui test efectuat în nordul Franţei, ca răspuns la îngrijorările locuitorilor care locuiesc în apropierea unei foste topitorii, potrivit rezultatelor unui studiu publicat vineri, relatează AFP.

Restricţie de utilizare a terenurilor

Acest test efectuat de către Agenţia Regională de Sănătate (ARS) a fost lansat în iunie 2022 pentru copiii cu vârsta sub 18 ani din patru comune din Pas-de-Calais: Evin-Malmaison, Courcelles-lès-Lens, Noyelles-Godault, Leforest şi Dourges.

În total, au fost examinaţi 1.878 de copii. Dintre aceştia, opt "au prezentat un nivel de plumb de peste 50 ľg/litru sânge, pragul de definiţie pentru intoxicaţia cu plumb", dintre care doi "au acum niveluri sub 50 ľg/litru sânge", indică ARS.

Mai poți citi: O nouă colonie de pinguini imperiali, descoperită în Antarctica

Pragul de vigilenţă de 25 ľg/litru sânge a fost depăşit la 75 de copii, rezultatele neconstituind intoxicaţie cu plumb, dar au justificat urmărirea.

Intoxicaţia cu plumb, "boala cu plumb" sau saturnismul, afectează sistemul nervos, măduva osoasă şi rinichii.

Când fabrica locală Metaleurop s-a închis în 2003, care timp de decenii a eliberat în aer tone de metale grele, inclusiv plumb şi cadmiu, zona a fost considerată cea mai poluată din Franţa. Cinci comune (24.000 de persoane) sunt afectate de o restricţie de utilizare a terenurilor.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Samson iron