Stiri

Tanczos Barna: Suferința generată de facturile la energie va declanșa o revoluție în economia verde

8
min
26/10/2022

Ministrul Mediului spune că statul român trebuie să vină cu soluţii şi să construiască alternative pentru dezvoltarea economiei circulare.

Soluţiile de economie verde erau accesibile tuturor, dar nu au fost importante pentru nimeni până nu a venit suferinţa generată de facturi: factura la energie electrică şi factura la energia termică, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Soluțiile erau la îndemână, nu au interesat

"Aş folosi comparaţia şi similitudinea dintre reformele din PNRR şi Revoluţie, pentru că în foarte multe domenii se produc schimbări majore sub ochii noştri, dar majoritatea sau unele dintre ele sunt generate de suferinţă.

Ca de obicei, fiecare revoluţie vine după un stimul foarte puternic şi e suficient să ne gândim acum la economia verde şi la folosirea consumului cumpătat al resurselor.

Erau la dispoziţia tuturor şi la dispoziţia mediului economic, şi la dispoziţia omului simplu. Erau accesibile soluţiile de economie verde, dar nu au fost importante pentru nimeni până nu a venit suferinţa generată de facturi: factura la energie electrică, factura la energia termică şi mai este o factură care încă nu este, se pare, suficient de apăsătoare, pentru că vedem acelaşi număr de maşini şi în Bucureşti, indiferent de preţul de la pompă.

Dar suferinţa generată de celelalte două facturi, şi de război, a catalizat o revoluţie în domeniul consumului de resurse verzi şi o atenţie deosebită, sporită, asupra soluţiilor, tehnologiilor cu care companiile, persoanele fizice, pot scăpa de această presiune a preţului, generat de o criză europeană şi mondială a acestor resurse. Dacă vrem să ajungem la o economie verde, este nevoie de sprijinul societăţii şi de sprijinul oamenilor de afaceri", a declarat Tanczos.

Acesta a adăugat că statul român trebuie să vină cu soluţii şi să construiască alternative pentru dezvoltarea economiei circulare, însă "reformele nu se vor întâmpla doar dacă vrea Guvernul".

Gestionarea deșeurilor, esențială

"Dacă mergem mai departe, o altă componentă importantă în PNRR este componenta de gestionare deşeurilor. Conştientizarea la nivelul fiecărui cetăţean şi a fiecărei întreprinderi a importanţei economiei circulare şi a refolosirii resurselor încă nu a ajuns la o maturitate care să genereze revoluţia din partea societăţii.

Şi atunci trebuie să vină statul român să găsească soluţii, pe de o parte să construiască alternative pentru modul în care astăzi sunt gestionate deşeurile de către cetăţeni, de către companii, dar pe de altă parte să vină şi cu acele penalităţi, cu acele amenzi, cu acele criminalizări în domeniul deşeurilor, arderea deşeurilor, îngroparea deşeurilor, care să genereze revoluţia de care avem nevoie.

Dacă vorbim iarăşi de apă, de o resursă atât de importantă, de apa curată, de apa potabilă, de apa pe care o putem folosi sute de ani de acum.

Dacă nu avem pe de o parte alternativele, nu avem infrastructura de gestionare a apei reziduale, dar nu avem în paralel şi reforma în evidenţa şi în gestionarea fiecărei gospodării care nu are un sistem de gestionare a apei uzate, nu vom ajunge la revoluţie, nu vom ajunge la reformă şi avem nevoie de un instrument atât de puternic cum este PNRR-ul pentru a genera schimbările.

Reformele nu se vor întâmpla doar dacă vrea Guvernul. Pentru aceste reforme este nevoie de o mişcare socială în anumite domenii, de o voinţă generată, de o conştiinţă sau de un stimul extern care să vină în sprijinul acestor reforme", a menţionat demnitarul.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna