Stiri

Număr dublu de contravenții constatate în domeniul silvic, în primul trimestru al anului 2022

6
min
19/5/2022

Peste 4000 de contravenții au fost constatate în domeniul silvic în primul trimestru al anului 2022, la nivel național.

Peste 4000 de contravenții au fost constatate în domeniul silvic în primul trimestru al anului 2022, la nivel național. Numărul este dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 2022 de contravenții, în urma activității de control și pază a instituțiilor de profil.

Cele mai multe contravenții au avut ca obiect controlul circulației materialelor lemnoase (peste 1900), urmate de contravențiile pentru controlul exploatării masei lemnoase (peste 1000). Alte contravenții au vizat controlul instalațiilor și depozitelor de materiale lemnoase. 

Totodată, valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 7.361.900 lei, cu 120% mai mare decât anul trecut, când au fost date amenzi însumând 3.267.430 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru: controlul circulației materialelor lemnoase, controlul instalațiilor, depozitelor de materiale lemnoase și pentru controlul exploatării masei lemnoase. 

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

„Aceste cifre ne indică faptul că, pe de-o parte, instrumentele pe care le avem la îndemână în combaterea tăierilor ilegale, respectiv SUMAL 2.0, funcționează conform așteptărilor și, pe de altă parte, că avem o creștere semnificativă a eficienței actului de control.

Astfel, scăderea valorii prejudiciului din tăieri, fără drept, de arbori, dar și dublarea numărului de contravenții și a valorii amenzilor aplicate demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn.

Rolul SUMAL-ului și a activității de pază și control este să reducem la minim ilegalitățile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

De asemenea, peste 7500 de mc material lemnos a fost confiscat fizic și peste 20.400 mc material lemnos a fost confiscat valoric. În cazul cantității de lemn confiscate valoric în primul trimestru din acest an, aceasta este de aproape 8 ori mai mare față de cantitatea confiscată valoric în perioada ianuarie-martie 2021.

În ceea  ce privește  infracţiunile constatate, numărul lor se ridică la 1.962, cu peste 20% la sută mai mult față de cele înregistrate anul trecut. Cele mai multe infracțiuni, aproape 1900, au fost constatate pentru tăiere fără drept de arbori. 

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

Valoarea prejudiciului din tăieri, fără drept, de arbori este de 9.931.173 lei, mai mică decât anul trecut, când aceasta a fost de 10.365.291 lei. 

Numărul total de controale din domeniul silvic din primul trimestru al acestui an este de peste 51.000, iar cele mai multe controale, peste 25.000, au vizat controlul circulației materialelor lemnoase. 

Activitatea de control și pază a fost realizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție, prin structurile din subordine, sub autoritate, respectiv Gărzile Forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, dar și prin personalul silvic cu atribuții de control din cadrul bazelor experimentale care sunt asimilate ca și ocoale silvice de stat din structura Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” și din cadrul ocoalelor silvice de regim. 

Sursa foto: Ministerul Mediului