Life Style

Strategia Energetică Națională a intrat pe ultima sută de metri înainte de aprobare

2
min
2/7/2024

Săptămâna aceasta vor fi gata dezbaterile publice, iar până la jumătatea lunii iulie se va afla în circuitul de avizare, potrivit ministrului Energiei, documentul stabilind calendarul investițiilor în energie verde

Strategia Energetică a României este foarte aproape de finalizare. Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, documentul ar putea intra în avizare interministerială în jurul datei de 15 iulie, iar în decursul a 30 de zile să fie aprobat, potrivit Agerpres.

„După foarte mulţi ani la nivel legislativ, ne-am asumat să avem o Strategie Energetică a României, lucru pe care l-am început. Ea este în consultare publică şi avem săptămâna aceasta o sesiune de dezbatere. Aşteptăm cu mare plăcere (opinii, n.r.) şi ne dorim ca, undeva în jurul datei de 15 iulie, să avansăm cu avizarea interministerială şi în decursul a 30 de zile să avem Strategia Energetică aprobată. În paralel cu acest feedback pe care îl avem, suntem în discuţii cu Comisia Europeană pe Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice şi ne dorim să finalizăm cât mai rapid şi Strategia şi PNIESC0-ul să avem ordine în partea de viziune, de strategie pentru Sistemul Energetic Naţional. Mecanismul contractelor pentru diferenţă este bineînţeles şi un jalon în PNRR, parte din Reforma 1, o schemă finanţată în premieră europeană de România din Fondul pentru modernizare cu trei miliarde de euro şi unde ne pregătim de lansarea procedurilor de licitaţie pentru prima rundă anul acesta, urmând a doua pentru anul viitor. În total. vor fi 5.000 de megawaţi solari şi eolian", a spus Burduja.

Studiu în derulare

Ministrul Energiei a făcut referire şi la Legea eoliană offshore, pe marginea căreia un studiu se află în derulare, cu termen de finalizare anul 2025.

„Legea eoliană offshore este o lege foarte aşteptată, probabil cea mai importantă pentru sectorul energetic din ultimii mulţi ani de zile. Ea a fost promovată de preşedinte, iar ministerul, în acest moment este în plin proces de derulare a acelui studiu care are termen mijlocul anului 2025, dacă nu greşesc, prin care vom defini exact acele "go to areas", zone unde se pot construi centrale eoliene în Marea Neagră, încadrând-un astfel în calendarul de 2031-2032 pentru primii megawaţi produşi prin centrale eoliene în Marea Neagră. Am lansat, de asemenea, demersul privitor la comunităţile de energie - Energy Communities - aflat în etapa de consultare. S-a format un grup de lucru. Cred că săptămâna asta e a doua reuniune a grupului de lucru şi ne dorim aici să venim cu intervenţii legislative în perioada următoare ca să permitem utilizare acestui instrument. Ca un exemplu de aplicabilitate a unităţilor de energie, românii care stau la bloc vor putea intra într-o astfel de comunitate, să beneficieze în fiecare lună de o eventuală producţie de panouri de energie solară prin panouri fotovoltaice instalate pe acoperişul acestor blocuri. În ultimul rând, am eliminat taxa pe soare pentru că am spus de la bun început că este important să susţinem consumatorii şi să ne asigurăm confortul că nici măcar în 2026, aşa cum prevede ca posibilitate Comisia europeană, nu vom aplica această taxă pe soare", a menționat oficialul guvernamental.