Stiri

Nicușor Dan a cerut răgaz Comisiei Europene pe infringementul referitor la calitatea aerului din București

4
min
18/12/2020

Primarul Capitalei a solicitat „să fim judecați pe baza rezultatelor acestui mandat”.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că a răspuns Comisiei Europene pe două proceduri de infringement împotriva României cu privire la calitatea aerului din București, solicitând un răgaz pentru a fi judecați pe baza rezultatelor acestui mandat.

"Continuăm să stingem focuri. Am răspuns Comisiei Europene pe două proceduri de infringement împotriva României cu privire la calitatea aerului din București - una legată de problema prafului (PM10), alta legată de poluarea cu oxizi de azot (NO2). În esență, am solicitat un răgaz pentru a fi judecați pe baza rezultatelor acestui mandat, am arătat voința noii administrații municipale de a aborda tranșant problema poluării aerului și am informat despre măsuri concrete, deja luate sau pe care le vom lua, pentru a reduce poluarea", a transmis Nicușor Dan.  

Primarul Capitalei a declarat că reabilitarea rețelei de termoficare și extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului vor îmbunătăți situația din București.

"Dintre deciziile deja luate și care vor duce la îmbunătățirea calității aerului în București, am menționat contractele semnate pentru reabilitarea rețelei de termoficare, alocările din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru rețeaua de termoficare și anveloparea termică a clădirilor, alocările din fondul european de modernizare pentru modernizarea a 3 CET-uri, extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului, aflată în achiziție publică și colaborarea sporită a Primăriei Capitalei cu Garda de Mediu (prin detașare de polițiști locali și folosirea laboratorului mobil) pentru a sancționa mai sever încălcările legislației de mediu", precizează primarul Capitalei.

Nicușor Dan a mai adăugat faptul că a informat Comisia Europeană în legătură cu Planul Integrat de Calitate a Aerului și proiectele destinate reducerii și electrificării traficului rutier.

"Cu privire la măsurile viitoare, am informat Comisia Europeană despre elaborarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului în București, un prim set de măsuri pentru spațiile verzi (finalizarea Registrului Spațiilor Verzi pentru a opri distrugerea lor, stoparea toaletărilor și intervențiile profesioniste asupra arborilor), precum și despre proiectele destinate reducerii și electrificării traficului rutier (metroul de suprafață, parcările de tip park&ride de la intrările în oraș, modernizarea a 48 de kilometri de linie de tramvai, semaforizarea inteligentă a traficului, optimizarea rutelor transportului în comun)", a completat Nicușor Dan.

România a fost condamnată, în primăvara acestui an, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru poluarea din București. Dosarul de infringement a fost deschis în 2009. România mai are pe rol 59 de dosare de încălcare a legislației UE.

Credit foto:  Inquam Photos / Ilona Andrei & kmkz.ro