Stiri

General Motors vrea să facă numai mașini electrice până în 2035

3
min
3/2/2021

Compania și-a propus să devină neutră în ce privește emisiile de carbon până în 2040.

General Motors (GM) vrea să pună capăt producției de mașini, camioane și SUV-uri pe motorină și benzină până în 2035 și să transforme toată noua flotă într-una electrică. Planul mai mare al companiei este de a deveni neutră privind emisiile de carbon până în 2040. Mai mult, parte din această strategie este și utilizarea energiei provenită 100% din surse regenerabile în fabricile din Statele Unite până în 2030 și în cele mondiale până în 2035 – cu cinci ani mai devreme decât își asumase inițial compania.

Anunțul General Motors vine la o zi după ce președintele Joe Biden a semnat o serie de măsuri care prioritizează lupta față de schimbările climatice la toate nivelurile guvernamentale și care pun SUA pe drumul cel bun pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

De câțiva ani, GM a promovat o „viziune triplă zero”, care include un viitor cu zero emisii prin vehiculele electrice, dar nu a anunțat niciodată un interval de timp. Celelalte obiective includ zero congestie și zero accidente prin tehnologii de siguranță avansate și vehicule cu conducere autonomă.

Pentru General Motors, cel mai semnificativ impact al nostru privind emisiile de carbon provine din emisiile pe țevile de eșapament ale vehiculelor pe care le vindem - în cazul nostru, este de 75%”, a spus Mary Barra, CEO-ul GM, într-un mesaj pe LinkedIn. „De aceea este atât de important să accelerăm spre un viitor în care fiecare vehicul pe care îl vindem este un vehicul cu emisii zero”.

Compania și-a caracterizat obiectivul legat de vehiculele electrice ca fiind o „aspirație”, menționând că reglementările, infrastructura și alți factori trebuie să se unească pentru a realiza planul. David Friedman, vicepreședinte pentru advocacy la Consumer Reports, a criticat lipsa angajamentului producătorului de automobile față de obiectiv. „Aspirațiile puternice sunt importante și inspiraționale, dar planurile ferme de producție și politicile puternice sunt cele care mută piața și schimbă climatul”, a transmis el într-un comunicat.