Stiri

Raport: Poluarea aerului rămâne o cauză principală a deceselor premature în Europa

3
min
24/11/2020

Se estimează că 417.000 de decese premature înregistrate în 2018 au fost legate de poluarea cu particule în cele 41 de țări europene.

Un nou raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că aproape toți europenii sunt încă afectați de poluarea aerului, care provoacă decesul prematur a 417.000 de persoane pe întreg continentul.

Raportul AEM, intitulat „Air quality in Europe — 2020 report („Calitatea aerului în Europa – raport 2020”), arată că valoarea limită a Uniunii Europene pentru particulele fine de materie (PM2.5) a fost depășită, în 2018, de șase state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România. Doar patru țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte.

Poluarea cu particule este un amestec de particule minuscule și picături de lichid formate din mai multe componente, inclusiv acizi, metale și particule de praf și sol.

Cu toate acestea, datorită calității mai bune a aerului, numărul deceselor premature a scăzut cu 60.000 din cauza poluării cu particule în 2018, comparativ cu 2009, afirmă raportul. În ceea ce privește dioxidul de azot, scăderea este chiar mai mare, deoarece numărul de decese premature a scăzut cu 54% în ultimii zece ani. Aceste progrese sunt determinate de un factor esențial: punerea în aplicare permanentă a politicilor în domeniul mediului și al climei în întreaga Europă.

Îmbunătățirea calității aerului datorită politicilor de mediu și climatice pe care le-am pus în aplicare este o veste bună. Dar nu putem ignora aspectele negative — numărul deceselor premature în Europa din cauza poluării aerului este încă mult prea mare. Prin Pactul verde european ne-am stabilit un obiectiv ambițios de a reduce la zero toate tipurile de poluare. Pentru a atinge acest obiectiv și a proteja pe deplin sănătatea oamenilor și mediul, trebuie să reducem și mai mult poluarea aerului și să ne aliniem mai îndeaproape standardele de calitate a aerului la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Vom analiza acest aspect în viitorul nostru plan de acțiune”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit Virginijus Sinkevičius.

Transportul rutier, agricultura, producția de energie, industria şi gospodăriile au fost principalele surse de poluare a aerului.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a declarat că, începând cu anul 2000, emisiile de oxizi de azot din transporturi au scăzut semnificativ, la fel și emisiile poluante din producția de energie, în timp ce un progres mai redus s-a înregistrat în scăderea emisiilor din construcții și agricultură.