Stiri

Italia declară stare de urgență în regiunile nordice afectate de secetă

8
min
6/7/2022

Cinci zone s-au confruntat cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu și cu lipsa precipitațiilor, în special în Valea Po.

Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni din nord și a anunțat fonduri de urgență pentru seceta care se agravează și care a afectat Valea Po în ultimele săptămâni, anunță cotidianul britanic The Guardian.

Cabinetul a aprobat starea de urgență în cinci regiuni – Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto – până la 31 decembrie, a declarat guvernul într-o declarație care a anunțat, de asemenea, un fond de 36,5 milioane de euro (33,8 milioane de lire sterline) pentru a-i ajuta pe cei afectați.

Italia se confruntă cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu și cu o lipsă de precipitații, în special în nordul văii agricole Po, care a fost afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Starea de urgență oferă „mijloace și competențe extraordinare” pentru a contribui la garantarea siguranței publice, compensarea pierderilor și urmărește să garanteze condiții normale de viață pentru cei din zonă.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Potrivit celui mai mare sindicat agricol din Italia, Coldiretti, seceta amenință peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din fermele din Valea Po, unde se produce șunca de Parma.

Lacurile Maggiore și Garda au înregistrat niveluri de apă mai scăzute decât în mod normal în această perioadă a anului, în timp ce mai la sud, râul Tibru, care trece prin Roma, a scăzut și el.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Râul Po este cel mai mare rezervor de apă al peninsulei, folosit în cea mai mare parte de fermieri.

În ultimele zile, mai multe municipalități au anunțat restricții. Verona, un oraș cu un sfert de milion de locuitori, a raționalizat utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a anunțat închiderea fântânilor sale decorative.

O altă consecință a secetei este că producția de energie hidroelectrică a scăzut brusc. Centralele hidroelectrice, mai ales în nordul muntos al Italiei, reprezintă aproape 20% din producția națională de energie.

Anunțul vine la o zi după ce șapte persoane au murit din cauza prăbușirii unui ghețar în Alpii italieni, despre care premierul, Mario Draghi, a spus că este „fără îndoială” legat de încălzirea globală.

Sursa foto: captură Youtube