Solutii

Nicu Ştefănuţă: Românii vor tranziţie verde pentru a plăti facturi mai mici, dar statul le pune piedici. VIDEO

5
min
16/3/2023

„Dați-le românilor banii pe care îi merită pentru o viață mai sănătoasă, mai curată, mai prosperă”, a spus europarlamentarul.

Nicu Ștefănuță, primul europarlamentar român afiliat Grupului Verzilor din Parlamentul European, a spus că românii îşi doresc tranziţia verde, pentru că „vor să reducă nota de plată a energiei”.

„Uneori când vorbesc cu alți politicieni, ei spun: nu vei reuși niciodată, pentru că românii nu înțeleg tranziția verde, nu vor așa ceva”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

„România nu vrea tranziție verde? Păi să vedem. An de an, înscrierile la programul Casa Verde depășesc mult oferta de sprijin; la Rabla e la fel. Chiar la toate variantele ei, de la clasic la electrocasnice; în ce privește Valul Renovării sunt mult mai multe clădiri publice dar și blocuri de apartamente care vor să fie izolate, să reducă risipa de energie; microbuzele pentru elevi dar și autobuzele electrice pentru orașe se dau ca pâinea caldă”, a adăugat Ştefănuţă, care a vorbit și în plenul Parlamentului European despre situaţia din România.

Citeşte şi: Când începe „Străzi Deschise” în Bucureşti. Locuitorii Capitalei cer extinderea pietonalizării în 2023

Europarlamentarul a amintit şi sondajul recent efectuat de consilierul-robot al guvernului, Ion, care arată că românii vor mai multe spaţii verzi, mai multe piste de biciclete, protecţia mediului şi a pădurilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat de Agerpres.

Ştefănuţă a spus că problema unei tranziţii verzi lente în România provine, de fapt, nu de la cetăţeni, ci de la stat şi firmele de profil.

„Guvernul, alături de companiile de energie nu te lasă ușor să fii prosumator. Pe scurt, tu poți livra energie în rețea, dar gratis, pentru că statul și companiile te poartă luni întregi cu vorba până semnează un contract cu tine și îți calculează banii corect pe care ți-i datorează.

Or asta nu e corect deloc. Nu e corect ca aceste companii să posteze profituri record pe spatele oamenilor și atunci când aceștia investesc în panouri să nu le plătească valoarea mărfii, curentul pe care ei îl dau în rețea”, a spus el.

Ştefănuţă i-a solicitat Ministrului Mediului Tanczos Barna să acţioneze pentru ca oamenii să îşi primească contractele şi banii cu rapiditate.

Mai mult, el a menţionat „cererea enormă” pentru programele de mediu, criticând reducerea numărului de contracte pentru Casa Verde de la 150.000 la început de an, la 70.000.

„Avem doar în PNRR peste 15 miliarde de euro prevăzute pentru tranziția verde. Dați-le drumul! Dați-le românilor banii pe care îi merită pentru o viață mai sănătoasă, mai curată, mai prosperă! Hai cu verdele”, a concluzionat el.

Ministerul Mediului şi Guvernul României au fost contactaţi de Green News pentru a transmite puncte de vedere.

Citeşte şi: Buget 2023. Ministerul Energiei va primi cu 64% mai puţini bani

Foto: Nicu Ştefănuţă/Freepik