Stiri

Solubag, punga ce se dizolvă în apă în 5 minute

4
min
21/12/2020

Materialul din care este creată poate fi folosit în orice fabrică de folie de plastic.

În 2014, după trei ani de cercetări ale unor oameni de știință, o companie din Chile a inventat un material care poate fi utilizat ca plasticul, dar care se dizolvă în apă în 5 minute. Acest material nou este obținut printr-o sinteză de carbură de calciu (un mineral care se găsește în natură) și gaz natural, iar apa rezultată după dizolvarea acestui nou plastic poate fi folosită pentru udarea plantelor.

Inițial, materialul era destinat capsulelor de detergent. Pornind de la aceeași materie primă și a unei formule diferite, compania Solubag produce și pungi reutilizabile din material textil, care sunt, de asemenea, solubile în apă. Ele sunt distruse în contact cu apa fierbinte, de peste 85°C, fără ca reziduurile să fie toxice pentru oameni sau animale, pentru că nu sunt poluante. Dacă sunt îngropate în pământ, pungile se descompun în 180 de zile.

În 2018, acest material a primit premiul de cea mai bună inovație din America Latină din partea Universității Singularity și Sillicon Valley.

Obiectivul companiei este eliminarea plasticului de unică folosință, de aceea au făcut astfel încât materia primă să poată fi prelucrată în orice mașinărie care lucrează deja cu plasticul – deci nu e nevoie de investiții suplimentare, pentru a permite scalarea foarte rapidă. Solubag spune chiar că materia primă poate fi utilizată pentru crearea sacilor de gunoi, a mănușilor și măștilor medicale, a caserolelor sau a tacâmurilor de unică folosință.

Compania chileană a început să aibă colaborări cu producători de alimente. De exemplu, pungile solubile sunt folosite de Frutisa, o firmă care comercializează, printre altele, și alune.