Stiri

Pe fundul oceanului planetar se află de 30 de ori mai mult plastic decât la suprafață

4
min
8/10/2020

Mai mult de 14 milioane de tone de plastic se află în ape, arată estimările unui nou studiu.

Analiza sedimentelor oceanice de la o adâncime de 3 kilometri sugerează că ar putea fi cu mai mult de 30 de ori plastic pe fundul oceanului planetar decât este cel care plutește la suprafață, arată The Guardian. Cel puțin 14 milioane de tone de bucăți de plastic mai mici de 5 milimetri sunt cel mai probabil pe fundul oceanului planetar, potrivit unei estimări bazate pe o nouă cercetare a Agenției Științifice Guvernamentale a Australiei, CSIRO. Din analiza cercetătorilor rezultă că după excluderea greutății apei, fiecare gram de sediment al bucăților de plastic găsite pe fundul oceanului la o adâncime între 1.655 - 3.061 de metri conținea în medie 1,26 de bucăți de microplastic. Microplasticele au un diametru de 5 mm sau chiar mai puțin și sunt în mare parte rezultatul dezintegrării obiectelor din plastic în bucăți mai mici, extrem de periculoase pentru sănătatea vietăților marine și a oamenilor. Dr Denise Hardesty, un savant în cercetare la CSIRO și coautor al studiului a declarat pentru The Guardian că găsirea microplasticelor într-o astfel de locație izolată, la o astfel de adâncime, “indică omniprezența plasticului, indiferent de locația în care te afli în lume”.

Asta înseamnă că se răspândește prin coloana de apă. Aceasta ne pune pe gânduri privind lumea în care trăim și impactul obiceiurilor noastre de consum asupra a ceea ce se consideră un loc impecabil. Trebuie să ne asigurăm că marele albastru nu este o mare groapă de gunoi. Aceasta este încă o dovadă că trebuie să oprim fenomenul de la sursă”, a completat cercetătoarea.

Mostrele au fost extrase din solul de pe fundul oceanului în martie și aprilie 2017, la o distanță între 288 și 349 de km de coastă, la o adâncime între 1.655 - 3.061 de metri. Hardesty a declarat că a fost imposibil de demonstrat cât de vechi erau bucățile de plastic sau din ce fel de obiecte au făcut parte, dar văzute la microscop, par a fi fost cândva obiecte de consum. Pentru acest studiu, cercetătorii au extrapolat cantitatea de plastic găsită în mostrele lor de pământ și de la cercetări făcute de alte organizații, pentru a concluziona că până la 14,4 milioane de tone de microplastice se află acum pe fundul oceanului, la nivel global. În septembrie, un alt studiu a estimat că, în 2016, între 19 milioane și 23 de milioane de tone de plastic au ajuns atât în râuri cât și în ocean.

O altă estimare arată că există 250.000 de tone de plastic care plutește la suprafața oceanului.

Cercetătoarea crede că marea majoritate a plasticului era de fapt acumulat pe liniile de coastă: “Mult mai mult se află pe uscat decât în apă”.

Noul studiu este o contribuție importantă la eforturile globale, iar dacă datele vor fi combinate cu alte analize pentru studii viitoare, vom putea avea o imagine mai corectă la nivel global. Lideri din peste 70 de țări au semnat un angajament voluntar în septembrie pentru a restaura pierderile din biodiversitate, care are ca scop stoparea plasticului care intră în ocean până în 2050. Printre marile țări care nu au semnat angajamentul se află Statele Unite, Brazilia, China, Rusia, India și Australia.