CSR

Oamenii în oglindă cu deșeurile care pun în pericol viața animalelor acvatice

4
min
10/8/2020

Poluarea cu deșeuri a Dunării și a Mării Negre este una dintre cele mai puternice amenințări ale siguranței ecologice.

1 milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine, pești, țestoase mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic, iar 40% din speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% din speciile de păsări marine au ingerat deșeuri de plastic, crezând că sunt hrană, conform datelor publicate de Organizația Națiunilor Unite și de Agenția Europeană de Mediu.

Pentru a atrage atenția asupra acestui pericol, Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România au lansat campania de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România “Față în față cu deșeurile din ape”, prin care românii sunt puși față în față cu deșeurile care pun în pericol viețile animalelor acvatice. Prin această campanie, oamenii sunt îndemnați să spună “Stop deșeurilor din Ape!”, fiind ajutați de imaginile cu puternic impact vizual, care pun în oglindă cele mai importante specii de animale acvatice sau protejate din Marea Neagră, Dunăre și Dobrogea, cu cele mai întâlnite deșeuri din ape.

Imaginile sunt completate de informații șocante, respectiv durata medie de viață a animalelor și cea adeșeurilor, în oglindă. Dacă un animal marin s-ar putea oglindi în apă ar vedea bucăți din deșeuri, care rezistă mult timp după terminarea vieții acestuia. Pentru a face aceste informații cunoscute și turiștilor, în perioada 7 august-20 septembrie va fi organizată pe litoral și o caravană de informare și educare, o expoziție a celor 11 materiale vizuale, cât și într-un punct de informare.

Asociația menționează în comunicatul remis și faptul că, din fericire, la nivelul Uniunii Europene, problema poluării apelor cu deșeuri din plastic a devenit o prioritate pentru instituțiile europene, Parlamentul European și Comisia Europeană. Reglementările adoptate în ultimii doi ani interzic în totalitate produsele din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. De asemenea, noile reglementări obligă producătorii de anumite articole extrem de nocive mediului acvatic (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, șervețele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deșeurilor și de curățare (așa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor). De asemenea, cadrul de reglementare la nivel European stabilește obiective de colectare și reciclare ambițioase pentru deșeurile de plastic.