Ministrul Educaţiei, Ligia Deca (foto), a declarat joi, la Sibiu, că lotul de 3.200 de microbuze şcolare electrice care vor fi achiziţionate cu fonduri PNRR va fi distribuit "cu prioritate" către unităţile de învăţământ din localităţi situate în mediul rural, cu condiţia ca în acestea să fie disponibile staţiile de încărcare.
Mii de microbuze. Dar câte stații?
"Este investiţia care vizează 3.200 de microbuze electrice şi şcolile verzi. Noi am scos în transparenţă o hotărâre de Guvern care vizează achiziţia microbuzelor verzi, ca o primă parte, astăzi chiar a fost urcată pe site hotărârea de Guvern în transparenţă. Urmează ca ele să fie achiziţionate şi urmează să avem şi un algoritm de distribuţie a lor în ţară în funcţie de zonele izolate, de numărul de elevi, de rute prioritare şi de harta staţiilor de încărcare.
Mai poți citi: Primul proiect de lege adresat producţiei de hidrogen verde a fost depus în Parlament
Pentru că a fost un alt apel care a vizat existenţa unor staţii de încărcare, ele fiind electrice au nevoie să aibă aceste staţii disponibile, pentru a putea fi alimentate între transporturile şcolare", a declarat ministrul Deca, aflată la Sibiu pentru a participa la şedinţa Uniunii preşedinţilor de Consilii Judeţene pe care i-a informat şi despre achiziţia acestor microbuze.
Bani din PNRR
Ministrul Educaţiei a fost întrebată de către jurnalişti dacă aceste microbuze electrice vor ajunge şi la şcoli din localităţi situate în mediul rural şi dacă în acestea sunt disponibile staţii de încărcare.
"Da, deci cu prioritate în mediul rural. A existat un apel cu o investiţie în acest sens şi (...) de aceea ne dorim să includem în metodologia de distribuţie un criteriu - existenţa acestor staţii de încărcare, care din câte înţeleg se află şi în mediul rural. Deci pe un alt apel au fost construite şi în mediul rural", a răspuns ministrul Ligia Deca.
Ministerul Educaţiei a anunţat, joi, că a lansat în consultare publică un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului naţional "Microbuze electrice pentru elevi", cu finanţare din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Bugetul pentru achiziţia de microbuze electrice va fi de 200 de milioane de euro, fonduri din PNRR.
Foto: Facebook/Ministerul Educației - România