Stiri

Ministerul Mediului: 1.052 de dosare penale, pentru tăieri ilegale, în șase luni

4
min
13/8/2020

În urma controalelor efectuate în teren în prima jumătate a anului, au fost deschise 1.052 de dosare penale pentru tăieri ilegale.

Instituțiile Ministerului Mediului au realizat, în prima jumătate a anului, 106.000 de controale care s-au încheiat cu întocmirea a 1.100 de dosare penale. Peste 95% din acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren. Controalele au fost efectuate peste tot în țară prin Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție, Gărzile Forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, dar și prin personalul silvic cu atribuții de control din cadrul ocoalelor silvice de regim. „Aștept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Țara are nevoie de exemple ale consecințelor unor astfel de infracțiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puțin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracțiune”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Conform raportului de control, județele unde au fost identificate cele mai multe infracțiuni din România și au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Brașov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiș (68), Argeș (61) și Mureș(58).

Cât privește cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal, acestea au fost descoperite în județele: Maramureș – 104.091 mc, Timiș – 5.470 mc, Bistrița – 3.400 mc, pe raza de control a Gărzii Forestiere Oradea – 3.169 mc, Sibiu – 3.024 mc, Mureș– 3.080 mc, Suceava – 2.456 mc.

Controalele nu au fost doar în pădure, am avut echipe și pe drumurile publice. În total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile țării. Zilnic, de la începutul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos”, a mai precizat ministrul Costel Alexe.

În ceea ce privește pârghiile pentru a combate fenomenul tăierilor ilegale de lemn, ministrul amenționat că:

Prima noastră tactică a fost să construim un sistem prin care să supraveghem zi și noapte ceea ce se întâmplă în pădurile țării! Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul! SUMAL-ul ne permite să vedem din București ce se întâmplă în Caraș-Severin sau în oricare altă zonă a țării, și invers. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în țară. Apoi, am recurs la o altă tactică! Cea a sancțiunilor aspre. Degeaba vom monitoriza pădurile în timp real și-i vom prinde pe infractori dacă aceștia nu sunt pedepsiți pe măsura ilegalităților pe care le comit. Ne trebuie sancțiuni dure care să descurajeze din start intențiile ilegale! Susținem modificări cheie ale Codului silvic care vor promova o legislație de temut: cei care vor fi prinși că fură vor putea ajunge și în închisoare, și cu autovehiculul cu care transportă lemnul ilegal, confiscat”, a mai transmis ministrul.